Zuidvogels gooit roet in het eten van AFC (zaterdag)

Na afloop van de topper tussen Zuidvogels en AFC ging het meer over één discutabel moment dan dat de champagne nog even in de ijskast kon blijven. Door een 2-1 nederlaag liet AFC de kans liggen om in Huizen kampioen van de zaterdag eerste klasse A te worden. Volgende week wacht een nieuwe kans tegen Woudenberg. Maandag de samenvatting en meer reacties op één van de duels in ons Kampioensweekend.

“Ik vind het jammer dat de penalty de wedstrijd bepaalt.” Meer hoefde AFC-trainer Benno Nihom niet kwijt over het moment in de 65ste minuut. Op het moment dat het nog 0-0 stond, wees scheidsrechter Van Rijn tot ieders verbazing bij een onschuldig duel in het strafschopgebied naar de stip. Zuidvogels-middenvelder Hidde van Erkel leunde achterover en liet zich op AFC’er Wessel Westerhof vallen. De arbiter zag hier een strafschop in en terwijl Westerhof met een bloedende lip naar de kant moest, pakte Ricardo Tat dit cadeautje uit: 1-0.

“Buiten het feit dat het honderd procent onterecht was, zo zeiden mensen van Zuidvogels ook, is dit ook mentaal een tik. De ploeg die in zo’n topper de eerste goal maakt, krijgt energie. Ik denk dat het anders 0-0 was geworden”, aldus Nihom. Tien minuten later kreeg AFC een tweede tik te verwerken. Doelman Jort Berghuis kwam heel ver zijn doel uit, miste de bal en Jermain Heldoorn kon deze vervolgens heel eenvoudig in het lege doel schuiven voor de 2-0.

Tot de strafschop gebeurde er vrij weinig in Huizen. Beide ploegen waren zeker in de eerste helft voetballend erg onzuiver, veelvuldig werd de lange bal gehanteerd en de kansen waren schaars. Twee kopballen van AFC-spits Pepijn Veerman vormden geen bedreiging en aan de andere kant kwam Zuidvogels niet verder dan een rollertje van Danny Roozendaal. In de tweede helft kwam Zuidvogels sterk uit de kleedkamer. Invaller Floris Dokkum moest een schot van Steve Promes (ex-Ajax) onschadelijk maken en een kopbal van Tim Horsmeier miste kracht.

“Helaas hebben we het daarna laten liggen”, doelde Westerhof op de twee tegentreffers. Een doelpunt van Michael Malmberg in de slotseconden was slechts voor de eer (2-1). “Dit tikje komt wel even hard aan, maar aan de andere kant hebben wij vaker kampioenswedstrijden net niet gehad.” Het voordeel blijft dat AFC nog altijd een grote voorsprong heeft. Volgende week kan op eigen veld tegen Woudenberg bij een gelijkspel de champagne wél worden ontkurkt. “Ik heb gehoord dat Woudenberg nu veilig is, dus die lusten ook wel een biertje”, knipoogt Nihom.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.