Zwanenburg buigt achterstand om bij NFC

Met vier punten uit de eerste vier wedstrijden is NFC nog een beetje zoekende in de zondag vierde klasse D. De ploeg van Ruud Visser gaf een 1-0 voorsprong uit handen en zag Zwanenburg er met de drie punten vandoor gaan. De ploeg van Mehmet Simsek zette met de 1-2 zege de doelstelling om snel terug te keren naar de derde klasse kracht bij.

Voetballend was het niet altijd even goed in de eerste helft. NFC hield het gesloten en liet het spel over aan Zwanenburg. Toch waren de betere kansen voor de thuisploeg. Luigi Olieberg dook vrij op bij de tweede paal, maar schoot over en Davey Oliemans mikte iets te hoog na een lastige stuit. Zwanenburg liet zich pas na een kwart wedstrijd serieus voor het doel van de Amstelveners zien. Mitch Snijders krulde de bal echter recht in de handen van doelman Ryan van Oerle.

Luigi Olieberg (r) opende de score voor NFC.

De sluitpost van NFC stond na ruim een half uur aan de basis van de openingstreffer. Zijn verre uittrap werd doorgekopt door Dennis Melkert, waarna Olieberg op het doel af kon. De snelle aanvaller liet zijn directe tegenstander zijn hielen zien en rondde beheerst af: 1-0. Dat bleek ook de ruststand, omdat NFC vaak onzorgvuldig was in de buurt van het doel. “Wij missen ook nog wat spelers, dus moesten we iets anders spelen”, aldus trainer Ruud Visser.

Zijn collega van Zwanenburg, Mehmet Simsek, was ondanks de achterstand tevreden over zijn ploeg. “Voetballend gezien waren wij beter, dus ik had er nog alle vertrouwen in. NFC koos telkens voor de lange bal en door een paar omzettingen in de rust, hebben we dat er uit kunnen halen.” Het zorgde ervoor dat Zwanenburg in de tweede helft ook qua kansen de betere ploeg was. Een paar minuten na rust raakte Dani Holst de bal echter niet goed uit kansrijke positie, waardoor een gelijkmaker vooralsnog uit bleef.

Davey Oliemans krijgt de kans om NFC weer aan de leiding te brengen, maar mist.

Na 73 minuten was het wel raak. Een gemakkelijk gegeven vrije trap op de rand van het strafschopgebied werd door Zafer Kandemir zeer knap raak geschoten: 1-1. Nog geen drie minuten na de gelijkmaker had NFC de leiding weer in handen kunnen nemen om aan de illusies van Zwanenburg een eind te maken, maar Oliemans vond het zijnet. Visser: “Daarna had ik me eigenlijk een beetje neergelegd bij een gelijkspel. Over de hele wedstrijd gezien zou dat ook terecht zijn geweest. Maar de individuele klasse van één speler maakte het verschil.”

De oefenmeester van NFC doelt hiermee op Zwanenburg-aanvaller Mark Mul. Een moment van onoplettendheid in de verdediging van de thuisploeg zorgde ervoor dat de 20-jarige middenvelder vijf minuten voor tijd genoeg ruimte kreeg om uit te halen. Zijn schot belandde via de binnenkant van de paal, buiten het bereik van doelman Van Oerle, in het net: 2-1. Het was tevens ook de eindstand.

NFC - Zwanenburg

De herindeling van NFC naar de Haarlemse vierde klasse D heeft de Amstelveners nog geen windeieren gelegd. Slechts vier punten uit vier wedstrijden, al relativeert Visser het. “Wij hebben wel drie (RCH, HBC en Zwanenburg, red.) zware ploegen gehad. Tegen de relatief kleinere teams zullen wij onze punten echt wel pakken. Ik denk dat wij goed mee kunnen doen in deze afdeling. En het is ook eens leuk, dertien nieuwe ploegen.”

Voor Zwanenburg is ‘leuk meedoen’ er niet bij. Onder leiding van Simsek degradeerde de ploeg vorig seizoen uit de derde klasse C. “We staan er nu prima voor en willen zo snel mogelijk terug naar de derde klasse.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag vierde klasse D.