Foto Jos Spitteler: KDO-trainer Raymond de Jong

Afscheidnemende KDO-trainer De Jong: “Tijd voor een andere trainer voor de groep”

De wegen tussen hoofdtrainer Raymond de Jong en KDO scheiden zich aan het einde van het seizoen. Dat maakte de club woensdagavond bekend op eigen clubkanaal. Na negen seizoenen vinden KDO en De Jong het tijd voor een frisse wind voor de groep. “Het heeft even zijn tijd nodig om het een plekje te geven”, reageert Raymond de Jong.

Frisse wind

De Jong behaalde diverse successen bij KDO, waaronder twee kampioenschappen in de vierde én derde klasse. “Maar er komt een keer het moment dat de spelers een andere trainer voor de groep willen zien. Anders is het simpelweg teveel van hetzelfde. Dit jaar is bij KDO dat punt gekomen. Andere jaren was iedereen nog vol lof en wilden ze doorgaan met het bewandelde pad, maar dit jaar waren er een aantal spelers die toe waren aan een nieuwe prikkel voor de groep.” De Jong begrijpt de keuze dan ook goed, al vindt hij het nog wel lastig om afscheid te nemen. “Het is moeilijk, omdat je in de negen jaar dat je met elkaar samenwerkt jezelf betrokken en verbonden voelt met de club. Dat maakt het zwaar en het heeft gewoon even zijn tijd nodig om het een plekje te geven.”

De trainer heeft niet het gevoel dat hij zijn spelers zelf niet meer kan prikkelen. “Ik vind nog steeds dat ik mijn spelersgroep tot grote hoogten kan brengen, maar ik heb bijvoorbeeld een spits die nog nooit een andere hoofdtrainer heeft gehad. Zo iemand wil ook eens kijken hoe een andere trainer is en hoe deze voor de groep staat. Het is voor de groep dan ook goed dat deze ook een keer met een andere trainer samenwerkt.”

Raymond Verheijen

De langstzittende KDO-trainer ooit is onder meer geroemd vanwege zijn speciale trainingsvorm die zijn vruchten afwerpt. “Ik maak gebruik van de Raymond Verheijen-manier die periodisering toepast. In 2000 volgde ik als een van de eerste trainers een cursus bij hem: de conditietraining. Daar heb ik destijds een diploma voor gehaald. Dat heb ik later bij Argon, toen ik met Jan Zoutman samenwerkte, verder ontwikkeld. De theorie die daarachter zit, sta ik volledig achter.”

“Het komt erop neer dat je in een cyclus van vier, zes of twaalf weken werkt”, zo begint De Jong de theorie uit te leggen. “Na elke cyclus komt er weer een stap bij. Je zorgt daarmee ervoor dat tot het einde van het jaar de spelers mentaal én fysiek volledig fit zijn.” Daar zit volgens De Jong een grote verbetering met vroeger in. “Toen ging je in de voorbereiding conditioneel trainen en zodra de competitie begon meer tactisch aan het werk. Vervolgens onderhield je de conditionele aspecten. Met de Raymond Verheijen-manier begin je rustig en doe je steeds een stapje erbij. Ondertussen doe je het tactische én conditionele erbij. Dat breid je steeds verder uit, met voldoende rustmomenten.”

Terugblik

Na negen seizoenen stopt De Jong dus bij KDO. Wat was eigenlijk zijn mooiste moment bij de vereniging? “Dat is natuurlijk lastig, want we zijn drie keer gepromoveerd. Ik denk dat ik daarom meerdere momenten heb. De kampioenschappen en het samenzijn steken er hoe dan ook bovenuit. De manier waarop zowel de staf als de spelers zichzelf de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, dat is voor mij gewoon belangrijk. Ik heb met iedereen een prachtige band en daar kijk ik positief op terug.”

De Jong is echter nog niet weg, aangezien de trainer het seizoen nog afmaakt. Na een slechte seizoensstart is de club de laatste weken verder in vorm geraakt. Handhaving is voor De Jong het belangrijkste doel. “We zijn de eerste wedstrijden met nul punten gestart en behaalden de laatste zes wedstrijden dertien punten. We hebben dus nog wat punten nodig om in de middenmoot mee te blijven doen. Het kan nog alle kanten opgaan, maar het belangrijkste is dat we onszelf handhaven. En dan zou het mooi zijn als er meer in het vat zit”, aldus De Jong.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
KDO