Afspraken voortijdige beëindiging betaalde voetbalcompetities vastgelegd door KNVB

Als in de toekomst opnieuw betaald voetbalcompetities niet kunnen worden uitgespeeld door overmacht of onvoorziene omstandigheden, zijn daar vanaf nu regels voor. Naar aanleiding van het afgelopen seizoen waarin de Eredivisie, het TOTO KNVB en de Keuken Kampioen Divisie niet konden worden voltooid vanwege de coronapandemie heeft de KNVM reglementair vastgelegd hoe dit in de toekomst wordt aangepakt.

Ook in toekomstige gevallen beoordeelt het bestuur betaald voetbal of er sprake is van onvoorziene omstandigheden en overmacht. Het bestuur besluit of de betaald voetbalcompetities voortijdig stopgezet moeten worden. Hierbij zal het bestuur betaald voetbal eerst de clubs, de Centrale Spelersraad (CSR) en de Centrale Trainersraad (CTR) horen voordat ze een besluit nemen. Het doel blijft altijd om eerst te proberen de competities en het bekertoernooi uit te spelen.

Als niet alle teams minstens de helft van het reguliere aantal wedstrijden hebben gespeeld op het moment van voortijdig stoppen, worden alle uitslagen geschrapt. Er is geen ranglijst op grond waarvan Europese tickets worden toegekend en kampioenschappen worden bepaald in die situatie. Ook vindt er geen promotie en degradatie plaats. Is er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden gespeeld? Dan wordt er een ranglijst opgemaakt. Op basis daarvan worden de Europese tickets verdeeld. Er is sprake van een kampioen mocht er een team al onherroepelijk kampioen zijn op dat moment. 

De impact van de coronapandemie op het betaald voetbal verraste iedereen, omdat zo’n situatie zich nog nooit eerder had voorgedaan. Omdat het niet uit te sluiten valt dat dit in de toekomst nog eens gebeurt, is het belangrijk om regels te hebben. Dit zorgt voor duidelijkheid. De directeur betaald voetbal bij de KNVB, Eric Gudde, geeft aan dat de reglementswijziging in overleg met alle betrokken partijen zijn doorgevoerd. De KNVB doet er alles aan om competities uit te spelen, maar in het geval dat dit onverhoopt niet lukt staat nu wel vast hoe de competities afgerond kunnen worden. De maatregelen komen ook bij amateurclubs hard aan.

Voor voetbalclubs en verenigingen zijn het uitdagende tijden, zeker ook op financieel gebied. Veel clubs hebben een behoorlijke klap gekregen door het coronavirus en nu de maatregelen weer zijn aangescherpt zijn er wederom geen supporters meer welkom in de voetbalstadions. Dit heeft impact op de reserves van de clubs. 

Clubs hebben simpelweg minder te besteden. Dit heeft op verschillende manieren invloed op de spelers, want deze hebben niet alleen hun voor de hand liggende kosten maar geven ook veel uit aan persoonlijke verzorging om fit en gezond te blijven, van massages tot saunabezoekjes en schoonheidsbehandelingen, aldus Femke Oosterman, schoonheidsspecialiste en AllaboutHer-schrijver. Dit heeft een ontspannende werking op lichaam en geest. Dat was nog nooit zo belangrijk als in deze stressvolle tijd. 

Een werkgroep heeft de reglementswijzigingen uitgewerkt. Deze bestaat uit twee algemeen directeuren van Eredivisieclubs, Keuken Kampioen Divisieclubs, de directies van Coöperatie Eerste Divisie en Eredivisie CV, een spelersafgevaardigde en trainersafgevaardigde, de general counsel van de KNVM en het bestuur betaald voetbal. Daarnaast zijn de reglementswijzigingen voorgelegd aan de FBO (Federatie van betaald voetbalorganisaties), de reglementscommisie en de CSR en CTR.

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
Bezoek ook de clubpagina(s)