DVVA - AJAX 2-4
DVVA-AJAX 2-4

Ajax bekert verder ten koste van DVVA

DVVA stapte zaterdagmiddag ondanks de 2-4 nederlaag tegen Ajax met opgeheven hoofd van het veld. De ploeg van Wilfred den Breejen mocht op het einde zelfs nog eventjes ruiken aan een stunt tegen de nummer twee van de Vierde Divisie A.

Den Breejen was na afloop van het duel tevreden over de intensiteit en lef die zijn ploeg tegen Ajax op de mat legde. “We hebben goed partij geboden, DVVA is een ploeg die altijd vecht tot het einde. Vanuit een verslagen positie (0-4) gaat het toch nog kolken bij die jongens, gaat het leven”, vertaalde Den Breejen zijn gevoel na afloop van de wedstrijd. ,,Ze hebben echt alles gegeven.”

dvva-ajax

Vooraf liet Ajax-coach Sander Middelbeek al weten ruimte te maken voor wat anderen namen. ,,Ik heb een selectie van veertig spelers waar ik uit kan kiezen. Het tweede elftal speelt tegelijk voor de beker (uit bij SCPB’22, red.)”. Ook Den Breejen had keuzes. ,,We hebben al weken ruim twintig spelers op de training. Tegen Ajax geef ik wat andere namen de voorkeur. Ook dit is even een nieuw proces bij ons, vorig seizoen was de situatie anders. Maar deze jongens zijn met elkaar een (h)echt team, ze gunnen elkaar speelminuten.”

DVVA-AJAX

DVVA had – op de eigen prachtige grasmat – moeite met een redelijk spelend Ajax, dat aanvankelijk niet groots voor de dag kwam. Na een afwachtende beginfase, waarin vooral de bal achterin werd rondgespeeld, kwam de eerste kans van de wedstrijd op naam van Kevin van Kippersluis. DVVA-doelman Lode van Hattum kwam als winnaar uit dat duel, maar moest het antwoord schuldig blijven toen krap een minuut later de bal wel achter hem tegen het net lag. Finnian Broekhuizen legde de bal bijna panklaar op de kruin van sterk spelende Tristan Buis (0-1) die bij de eerste paal binnen knikte en de apathisch ogende DVVA-verdedigers te snel af was. Buis, die ook de rest van de middag een (hoofd)rol vertolkte bij veel Ajax-aanvallen op de helft van DVVA.

AJAX
Buis, twee keer trefzeker

Ajax begon wat soepeler te draaien en zocht via de vleugels naar openingen. Na een half uur kwam DVVA met de schrik vrij; Dennis Trefilov vond van Kippersluis, maar de binnenkant van de voetbalschoen schampte slechts de lage voorzet.

dvva-ajax -lode van hattum
Van Hattum keert de inzet van Van Kippersluis

De gasten kwamen alsnog op een verdiende 0-2 voorsprong, nadat DVVA zich iets vaker liet zien voor het doel van Ajax ‘goal player’ Darrin de Meza. Een goed uitgevoerde Ajax counter, waarbij Trefilov zowel de verdediging als keeper van Hattum omspeelde. DVVA deelde daarna nog wel enkele speldenprikjes uit voor de rustpauze, maar de kopbal van DVVA-spits Lennart Bril miste precisie.

DVVA- AJAX

Na de thee kreeg Ajax-invaller Renzo Neuhas een ‘dot’. Van Hattum twijfelde even en bleef staan, maar de doelman wist zich ver uit te rekken en zo een derde treffer te voorkomen. Een fout in de opbouw deed DVVA alsnog de das om en zo leek het bekersprookje na een uur over te zijn, Buis zorgde voor 0-3 met een droge knal. Buis betrok zichzelf ook bij de 0-4; op zijn aangeven mocht Trefilov ook zijn tweede van de middag afdrukken.

DVVA-AJAX

Den Breejen bracht de ervaren Guido de Graaf en de broers Jouke en Jelle Spanninga, met hen ging DVVA op jacht naar doelpunten. Die ‘klopjacht’ was al snel succesvol; Jelle Spanninga werd op links gevonden en met een prachtig diagonaal schot liet hij Ajax-keeper De Meza kansloos: 1-4. Dat gaf de thuisploeg een grote energie-boost, want binnen vijf minuten was een andere invaller succesvol: de verdiende cornerbal trok de aandacht van Ties Bos die, met een geplaatste knik, de stand op 2-4 bracht. Jouke Spanninga testte de Ajax doelman vervolgens met een geplaatste schuiver en een lage voorzet vanaf rechts had een beter lot verdiend voor DVVA. Het werd toch nog even ‘billenknijpen’ voor Ajax-coach Middelbeek, mede omdat arbiter Punt nog negen minuten extra tijd bijtrok. Een slotoffensief ten spijt, Ajax trok aan het langste eind en daar was verder geen discussie over.

Den Breejen zag een verschil tussen de laatste fase en een groot deel daarvoor. ,,Eigenlijk vond ik de ommekeer al bij de 0-3, we toonden steeds meer lef. Er was meer durf om te voetballen. Daarvoor hebben we te weinig gebruik gemaakt van de geboden ruimtes. We hebben als team afspraken gemaakt, waar we ons niet helemaal aan hielden. Na een goed uur ging dat beter, zoals meer van kant wisselen. Het sneller verplaatsen van het spel. Er komen vanzelf ruimtes, dat wisten we. Ik heb dat het eerste uur niet gezien, dat we dit bewust deden. Dan zie je vervolgens dat het hele team beter gaat voetballen als we ons wel aan de afspraken houden en dat uitvoeren wat we moeten en kunnen. Het is jammer dat het al een soort beslist lijkt bij 0-4. De jongens zijn ook wat vrijer gaan spelen, lekker voetballen. En, met resultaat. Daar zat in mijn opties het grootste verschil.”

DVVA - DEN BREEJEN
Den Breejen, coach van DVVA

Tevreden? ,,Er is keihard gestreden om een ere-treffer te maken en nog een tweede doelpunt. We gingen zelf door voor een derde treffer. Op die manier ben ik tevreden, ja. Je weet dat Ajax individuele kwaliteiten heeft. Dus als zij door middel van die kwaliteiten een doelpunt maken, dan is dat zo. Het is alleen zo jammer dat wij doelpunten aan hun cadeau geven. Ik had liever gezien dat Ajax met topaanvallen de ballen bij ons in de kruising schoten. Ik vond de tweede Ajax goal wel mooi uitgespeeld, dat was een prima omschakeling.”

DVVA speelt komende zaterdag 28 oktober tegen de ongeslagen koploper in de Eerste klasse: BFC, in Bussum. Ajax krijgt ARC op bezoek op de Toekomst.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)