Ajax laat kans om weer bovenin aan te sluiten liggen

Na de uitstekende driepunter in Vriezenveen gaf Ajax en duidelijk signaal af dat de bekeroverwinning op EDO de week ervoor inderdaad het startsein was voor betere tijden. Maar nu was het aan Ajax om geen recht te doen aan het welbekende spreekwoord van dat een zwaluw nog geen zomer maakt. Tegen laagvlieger Barneveld moest de stijgende lijn worden doorgetrokken.

De start van Ajax was overdonderend. Al na twee minuten schoot Timo van Roemburg hard op doel. De bal werd onderweg dusdanig van richting veranderd door Ramon Houtveen, dat doelman Ruben van de Streek kansloos achterbleef: 1-0. Maar wie dacht dat Ajax de wedstrijd rustig naar zijn hand kon gaan zetten met deze vroege meevaller, had het mis.

Want in de zesde minuut kreeg Robbert Knul de bal vanaf het middenveld aangespeeld en mede omdat Xamm Flemming zich verslikte, kon Knul oog in oog met Ruben Zandwijken uithalen voor de 1-1. Ajax liet daarna zeker op het middenveld regelmatig zoveel ruimte liggen zodat de gasten zich serieus met de wedstrijd konden gaan bemoeien, ondanks het vele balbezit voor Ajax. De wedstrijd was daardoor gek genoeg in balans. Ajax was misschien wel creatiever en koos regelmatig goed de aanval, maar omdat in de omschakeling Ajax zo slordig was en telkens zoveel ruimte weg gaf bleef het duel daardoor dus ook zo onvoorspelbaar. Toch klopte Ajax na dik een half uur spelen flink op de deur. Eerst met een schot van Van Roemburg naast, maar daarna was het wel raak. En hoe! Een crossbal vanaf het middenveld van Jip Bartels bereikte Keina Yamaguchi. Met een mooie passeerbeweging liet hij zijn directe tegenstander achter zich, om vervolgens een zuivere voorzet af te leveren. Die werd Atilla Yildirim hard binnen geschoten: 2-1.

Na de pauze kreeg Ajax meteen de kans om het duel in het slot te gooien. Bartels schoot een vrije trap vanaf een mooie plek op de lat. Maar de wissels van Barneveld bleken goud waard, want met Shan Biwoot en Cem ter Burg in de ploeg werd Barneveld steeds brutaler. Na een aantal momenten waarbij het vrouwen en kinderen eerst was, kon Ajax zelf weer aan aanvallen denken. In de omschakeling kon Yamaguchi schieten, maar zijn poging ging naast. Maar waar Ajax in de eerste helft de lakens uitdeelde, moest het gaandeweg de tweede helft steeds meer in overlevingsstand. Zo ook in de zeventigste minuut, toen Ruben Zandwijken invaller Ruben Mengerink van scoren moest afhouden. Daarna kregen de Amsterdammers wederom een kans in de omschakeling, maar Serghino Sanches schoot in het zijnet.

Het werd billenknijpen en een paar minuten voor het einde ging het toch nog mis. Na een handsbal of ruim twintig meter van het Ajax doel, mocht Mengerink aanleggen voor de vrije trap. Die schoot hij schitterend over de muur heen: 2-2. De gelijkmaker werd uitbundig gevierd.

Zo liet Ajax een kans liggen om weer aansluiting te vinden bij de top vijf. Volgende week gaat het op bezoek bij CSV Apeldoorn, dat één plekje onder de Amsterdammers op de ranglijst staat. Bekijk hier alle uitslagen, des tand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B