Ajax stoot koploper Topklasse, AFC, uit de beker

In de achtste finale van de KNVB beker van het district West 1 heeft zaterdag hoofdklasser voor een stunt weten te zorgen door AFC, de koploper uit de Topklasse, met 4-2 te verslaan. Bij rust stond AFC nog met 1-2 voor. Zondag een samenvatting en reacties van dit duel. Dennis Kaars scoorde twee keer.

Met slechts drie fitte wisselspelers op de bank begon , omdat het tweede elftal zondag ook in de beker moet aantreden tegen Alliance’22,  zat het AFC niet mee  op dat punt. AL na zeven minuten kon Enrico Patrick met een blessure naar de kant en 22 minuten verliet Sjoerd Jens het veld nadat hij een bal hard op zijn oor kreeg en even het bewustzijn had verloren.

Foto Rob van Vliet: Danny Schenkel (l) in duel met Pepijn Kluin

AFC was in de eerste helft de bovenliggende partij, al was het geen hoogstaande wedstrijd. Jens kreeg, voordat hij uitviel een heel klein kansje en aan de andere kant was, de niet geheel fit ogende, Kenneth Misa-Danso nog dicht bij een treffer. De hoogtepunten waren schaars.  Het doelpunt van Yuri Rose , na 27 minuten, brak de wedstrijd open. De aanvoerder van Ajax scoorde uit een corner van Cameron nadat Van Moll de bal niet weg kon koppen (1-0).

Foto Rob van Vliet: Laurent Delorge (latyer deze week een uitgebreid interview met de nieuwste aanwinst van Ajax)
Foto Rob van Vliet: Laurent Delorge (later deze week een uitgebreid interview met de nieuwste aanwinst van Ajax)

Nog geen tien minuten later was het al weer gelijk. Invaller Joost Heij scoorde op aangeven van Duncan van Moll. In het laatste kwartier van de eerste helft kwam Ajax er nauwelijks meer aan te pas en domineerde AFC de wedstrijd.  Joshua Patrick en Joost Heij waren dicht bij een tweede treffer. Die viel uiteindelijk dertig seconden voor het rustsignaal. Pepijn Kluin scoorde op aangeven van invaller Mitchell Theuns de 1-2.

Met twee verse aanvallers (Quasten en Parris voor Misa-Danso en Rose)  kwam Ajax na rust als nel weer op gelijke hoogte. Dennis Kaars werd de diepte in gestuurd en bleef koel toen hij bij doelman Maxime Singels kwam (2-2).

Foto Rob van Vliet: Dennis Kaars (l) jaagt op Magid Jansen

Ook in het tweede bedrijf waren de kansen sporadisch. Theuns en Kluin namens AFC en Van Zoolingen (Ajax) kregen nog de beste, maar eigenlijk niet noemenswaardige, kansen. Er moest een fout van Maxime Singels voorafgaan voordat er weer gescoord kon worden. De doelman blunderde in de korte hoek waardoor de inzet van Paul Quasten ineen een doelpunt werd (3-2).  Toen Dennis Kaars na twintig minuten ook de 4-2 maakte was de wedstrijd gespeeld. Laurens Samson kwam met een kopbal nog in de buurt van een derde AFC-treffer, maar die bleef uit.

Ajax mag het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Spakenburg en VSV. Die wedstrijd wordt dinsdag gespeeld.

Morgen (zondag) een uitgebreide samenvatting van het duel en reacties van Laurent Delorge, Dennis Kaars en Willem Leushuis.

Klik hier voor alle uitslagen uit het bekertoernooi. Later ook verslagen van Argon – JOS Watergraafsmeer en Spakenburg 2 – De Dijk.