Almere overtuigend naar finale nacompetitie

In Huizen moest FC Almere de strijd aanbinden met AH’78. Almere, dat de thuiswedstrijd al met 4-1 won, was naar Huizen gereisd om zo min mogelijk goals tegen te krijgen. De ploeg van AH’78-coach Bertus van Effrink wist ook wel dat het in eigen huis een zware klus zou worden,maar als men snel zou scoren kon het tij zomaar keren. Uiteindelijk werd het een ruime 2-5 overwinning voor Almere.

Bij Almere kon men niet beschikken over spelbepaler Jordy Fernhout die nog licht geblesseerd was, ook Niek Huizinga was niet van de partij. Wel was technisch begeleider Cedric Seedorf beschikbaar dus bij Almere zat het uiteindelijk wel goed. Verder zat B junior Sam Hooites op de bank.

Vanaf het begin ging AH’78 fel van start om zo snel mogelijk de aansluiting te forseren maar bij Almere had men de zaakjes goed op orde en was de counter van de gasten erg gevaarlijk. Via de vleugels waren bij Almere Kluizenaar en de Blieck de gevaarlijkste spelers die herhaaldelijk de tegenstander te snel af was en paniek zaaide in de Huizer defensie. Gelukkig was doelman Maarten Roomer steeds terplekke om erger voor de thuisclub te voorkomen. Hierna was AH’78 in de 15e minuut gevaarlijk voor het Almere doel en toen twee spelers in de clinch gingen om de bal ging een AH speler naar de grond en vond de overgens goed leidende arbiter dat AH een strafschop verdiende, Aan Almere kant begreep men daar niets van. Sebastiaan Schildt voltrok het vonnis feilloos 1-0.

Hierna ging Almere op zoek naar de gelijkmaker maar AH hield in deze toch meer grip op de wedstrijd als de bezoekers en kreeg men middels Schrama zelfs de kans om de voorsprong uit te bouwen maar Almere kon erger voorkomen. Dit was voor Ramon Kool het sein om zijn stem even te laten horen want de voorstopper maande zijn spelers dat de beleving wel wat fanatieker mocht en dat schijnt uiteindelijk toch op zijn ploeg overgekomen te zijn want Almere ging weer voetballen zoals men dat kan. Vooral Mike de Blieck was hierna herhaaldelijk de tegenstander te snel af en ook Thijmen kluizenaar kwam beter in de wedstrijd. Niet veel later kon een vrije schop van de Blieck maar net gekeerd worden door Maarten Roomer van AH’78. In de 32e minuut dan toch de verdiende gelijkmaker, uit een pass van Marcel Haselbekke maakte Mike de Blieck met een bekeken lob de gelijkmaker. Nog voor de rust was er zelfs de voorsprong voor Almere door de slimme Nick Stots die binnen kon tikken 1-2.

Na de rust deed AH’78 alles om snel naast Almere te komen maar de ploeg liet te veel steken vallen en daar profiteerde FC Almere optimaal van. In de 65e minuut maakte Almere de zaak definitief af toen Leroy van Zwam goed profiteerde van fouten in de verdediging van AH’78 1-3. De thuisclub bleef vechten voor een beter resultaat en zette nog even aan en moest Almere keeper Jeffry Coersen nog redden op een inzet van Sebastiaan Schildt. Uiteindelijk maakte Almere in de 85e minuut ook nog de 1-4 door Erwin Haselbekke die een strafschop benutte toen een Almere speler werd neergelegd. AH’78 wisselde nog wat spelers maar dit had ook niet het gewenste resultaat, bij Almere kwam de talentvolle 16 jarige B junior Sam Hooites nog in het veld en deed het uitstekend. Uiteindelijk scoorde AH nog wel de 2-4 maar Almere zorgde voor het slot akkoord en maakte Leroy van Zwam de 2-5 voor de Almeerders.

Almere dus naar de finale en ontmoet IJFC uit IJselstein. Aanstaande zaterdag is er eerst een thuiswedstrijd voor Almere. Klik hier voor alle uitslagen en het programma van de nacompetitie.

AH coach Bertus van Effrink had zijn afscheid bij de club die hij zeven seizoenen diende wel anders voorgesteld. Van Effrink: ” Het zat er dit seizoen gewoon niet in. De wil was zeker aanwezig maar over het hele seizoen genomen waren we niet goed genoeg. Almere heeft zeker de volgende ronde verdiend”, aldus de AH’78 trainer.