Amsterdamse arbiter Robin Punt keert terug op de amateurvelden

Scheidsrechter Robin Punt is komend seizoen weer op de Nederlandse amateurvelden te bewonderen. De Amsterdamse arbiter was sinds het voorjaar van 2019 door de drukte van zijn bedrijfjes tijdelijk gestopt, maar pakt in september de fluit weer op.

De 48-jarige Punt moest ruim een jaar geleden een vervelende keuze maken, zo legt hij uit. “Als je een wedstrijd moet fluiten in de Hoofdklasse dan moet je volledig gefocust zijn. Dan gaat het niet meer om ‘even te fluiten’, want je merkt dat je dan niet meer zo scherp bent als je normaal bent”, stelt Punt, die het in de periode vooral druk had met zijn werk. “Ik kwam door mijn beschikbaarheid in het seizoen niet meer aan het minimale wedstrijdpakket, waardoor ik automatisch zou degraderen bij de KNVB. Dan zou ik in lagere klasses terechtkomen, maar ik ben nog ambitieus genoeg en besloot een sabbatical te nemen vanwege de vele buitenlandse beurzen en drukke werkzaamheden. Zodoende kan ik terugkeren op mijn oude niveau. Het moment om op een lager niveau te fluiten, waarop het niveau en beleving minder is, wil ik graag zélf bepalen en niet omdat ik geen genoeg wedstrijden zou kunnen fluiten.”

Punt had in de beginperiode nog geen eens tijd om het voetbal te missen, al kwam dat later wel weer. “De eerste helft van het seizoen had ik het eigenlijk te druk om daar echt mee bezig te zijn. Ik houd de Amsterdamse teams altijd goed in de gaten, maar het kwam zelden voor dat ik er nog aan toe kwam. Op een gegeven moment begon ik het absoluut te missen, want anders meld ik mezelf ook niet aan voor komend seizoen.” De leidsman is na de zomer actief in de Hoofdklasse en eerste klasse. “Het is heerlijk om weer in groot-Amsterdam bij bijvoorbeeld WV-HEDW je wedstrijden te mogen fluiten, al is mijn radius ook komend seizoen gewoon weer groot. Maar ik vind fluiten hartstikke leuk om te doen, dus dat heb ik ervoor over.”

Inmiddels is Punt ook weer begonnen met zijn trainingen. “Het was de eerste week zeker niet prettig om weer voor mezelf te trainen. Na een kwartier was ik eigenlijk al kapot. Daar moet je dus echt wel wat voor doen. Voor een scheidsrechter is het ook gewoon een wedstrijd natuurlijk. Ik word beoordeeld door onafhankelijke rapporteurs die zes keer per seizoen, soms onaangekondigd, komen kijken. Je moet daarom voor jezelf ook echt fit zijn. Ik zorg dat ik regelmatig genoeg een looptraining doe met interval om bij de les te blijven. Net als een speler mis ik nu wedstrijdritme. Daarom heb ik twee duels in de voorbereiding staan om mezelf klaar te maken. Ik hoef ook volgend seizoen niet op te vallen, maar wil juist dat zelfs de verliezende partij de schuld bij zichzelf legt. Dan weet je als scheidsrechter dat alles goed is gegaan en je jezelf recht in de spiegel kan blijven aankijken.”

Tekst: Jordi Smit

Programma oefenwedstrijden 10 t/m 16 augustus

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)