De Dijk komt matige start niet meer te boven bij Spijkenisse

Coach Andre Teuling: “Ik ben trots op de inzet en de gretigheid”

De Dijk beleefde een valse start op Sportpark Jaap Riedijk (vernoemd naar een van de oprichters, red.) bij Spijkenisse uit de gelijknamige plaats. Het eerste duel in de nieuwe Vierde Divisie ging onnodig verloren. Bij rust stond de ploeg uit Noord met 2-0 achter, al had dat meer kunnen zijn. Met menig goede redding van doelman Clé Vos de Mooij, waaronder een gestopte strafschop, had de keeper een groot aandeel in de beperkte achterstand. De uitploeg herpakte zich knap na 25 minuten, maar dat was uiteindelijk onvoldoende voor een resultaat.

De Dijk was nog niet volledig geweest de afgelopen weken bij de trainingen en oefenduels ter voorbereiding op de competitie. Drie vakantiegangers sloten pas deze week aan en er zijn nog enkele blessures. Typerend voor een jonge talentvolle ploeg in de opbouw. Coach Teuling, voor het derde seizoen bij De Dijk als hoofdtrainer, was vooraf optimistisch omdat, volgens zeggen, ‘de groep gretig is om te beginnen’.

Spijkenisse kende een wisselvallige voorbereiding met een nederlaag tegen Oranje Wit en een nipte overwinning op streekgenoot Heerjansdam. Spijkenisse en de start van de competitie vormen over het algemeen geen goed huwelijk, dus dat beloofde op voorhand genoeg hoop voor de mannen van coach Teuling.

Scheidsrechter Richard Groenewegen blies om 14.30 uur op zijn fluit en van meet af aan was het Spijkenisse dat met veel lef en overtuiging de toon zette. De Dijk kon daar nog niet iets tegenover zetten en de eerste mogelijkheden voor de thuisploeg dienden zich al snel aan. Na 7 minuten wist op de linkerflank Dwaite Duurham zich te ontdoen van Mohamed Akhayad en wist met een sluwe pass Jawad Bellahsan te bedienen, die binnen de 10 minuten 1-0 op het scorebord zette.

De Dijk kon in deze fase niets ertegenover zetten. Het was vooral tegenhouden en de voetbal-storm overleven. Dat lukt niet goed, want van luwte was geen enkele sprake. Een paar minuten later was het namelijk alweer raak; Reilly Bakboord bracht Spijkenisse op een 2-0 voorsprong. Een bekeken bal, die er precies overheen viel bij De Dijk doelman Vos de Mooij. Spijkenisse deelde de lakens uit en de Dijk mocht in de handen knijpen dat de achterstand niet verder opliep. In de 20e minuut werd er een overtreding begaan door Kaya IJsendijk, waar Ricardo van Twist het slachtoffer van werd. IJsendijk mocht nog even blijven staan, arbiter Groenewegen trok wel de gele kaart. Jawad Bellashan overschatte zichzelf deze keer met een matige ‘Panenka’ uitvoering, waar De Dijk doelman  goed op was voorbereid. De Dijk leefde nog!

Het bleek ook een kantelpunt. Een dubbele wissel bij de Amsterdammers en vanaf dat moment stroopte De Dijk de mouwen op, vocht zich opzienbarend terug in het duel. Onder aanvoering van Hjalmar Oomens verzette het de bakens. Het duurde echter tot de 35e minuut voordat de Dijk ook aanvallend op de helft van Spijkenisse een woordje mee mocht spreken. Uit een corner van Ruben van Dam werd Dihailey Darnley gevaarlijk. Het (afstands)schot werd gepakt door keeper Ragip Ozrak. Ruststand: 2-0.

Nadat de puntjes op de i waren gezet in de rustpauze kwam De Dijk als herboren uit de kleedkamer en viel Spijkenisse een stuk terug. Beiden ploegen brachten enkele wissels in het veld, maar Spijkenisse kon de vorm van de eerste 25 minuten niet terugvinden. De Dijk wist echter niet tot scoren te komen, waardoor de tijd de grootste vijand werd. De Amsterdammers hadden zeker recht op de aansluitingstreffer in deze fase. De Dijk bleef aandringen voor de 2-1 en kreeg via Amir Riffi een grote kans, maar opnieuw gepakt door keeper Ozrak. Zo eindigde de seizoen opening in mineur voor De Dijk en was de 2-0 nederlaag een feit.

Andre Teuling: “We begonnen gewoon niet goed aan de wedstrijd. We werden hoog onder druk gezet en wisten daar niet direct goed mee om te gaan. Ik moest na 25 minuten ingrijpen, wat natuurlijk niet leuk is voor de jongens die eraf gehaald werden. Het team heeft dit klasse opgepakt en ik ben vooral trots op de inzet en de gretigheid van iedereen. Dat moeten we erin houden. Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en een paar maanden zit er voldoende potentie en groeimogelijkheden in. We werken met veel (eigen) jeugd. Ook de nieuwe jongens uit het lagere amateurniveau haken aan, maar de stappen die we moeten zetten kosten eenmaal tijd.”

Peter Wubben, trainer/coach Spijkenisse: “We zijn blij met de belangrijke drie punten. Onze hele voorbereiding was gericht op deze eerste wedstrijd. Missie geslaagd. We hadden na 25 minuten wel met 3-0 of 4-0 voor kunnen staan. We gingen als een wervelwind. Daarna kantelde het spelbeeld. Daar was ik uiteraard niet tevreden over. Ik moest een keer gedwongen wisselen en de andere wissels waren gericht op het verbeteren van het spel. Dat lukte uiteindelijk niet. Het niveau aan onze kant werd bedenkelijk. Daar had De Dijk ook aandeel in. De Dijk is een leuke, aantrekkelijke ploeg die nog zeker wel de punten gaat pakken dit seizoen.”

Volgende week zaterdag 3 september moeten de Amsterdammers in de thuiswedstrijd op sportpark Schellingwoude tegen Smitshoek (15.00 uur) op zoek naar de eerste punten van het prille seizoen. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag A