Avontuur Chabab in Marokko

Vanaf de eerste dag in Casablanca bleek dat de gang van zaken in Marokko enigszins anders is dan dat wij in Nederland gewend zijn. Kennen wij hier alle regels en afspraken uit ons hoofd, in Marokko leeft men meer bij de dag. Chabab kon bijna gratis verblijven in de complexen van de landelijke energiemaatschappij en het eerste complex in Casablanca mocht er zijn. Mooie bungalows met een trainingsveld binnen het complex. Onder een stralende zon kon er gewerkt worden aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Met Patrick Koppenaal als eerste trainer, bij afwezigheid van hoofdtrainer Alami Ahannach, werd er fanatiek gestart. De eerste oefenwedstrijd leverde wel gelijk een domper op. Tegen Ass uit Sale werd er een pijnlijke 6-0 nederlaag geleden. Voor het verslag hiervan verwijzen wij u naar de eerdere post. https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/chabab-verliest-oefenwedstrijd/

Het trainingscomplex in Casablanca

Al snel werd ook duidelijk dat er veel van de spelers werd gevraagd. Buiten de fysieke arbeid, werd het programma nog al eens omgegooid. Hoewel er vooraf een planning was, bleek dat dat in de praktijk nogal wisselvallig was. Zoals gezegd, in Marokko gaat alles met de dag. Beoogd spits Gregory Kuster hield de sfeer er echter goed in. De grillige spits hoopt zijn overschrijving naar Chabab dezer dagen rond te zien komen, zodat hij de vacante positie kan invullen. In de tweede wedstrijd tegen El Jadida bewees hij zijn waarde door het eerste doelpunt te scoren. Billy Kaaba zorgde met het hoofd voor de uiteindelijke 0-2 zege, ook omdat 2e keeper Wesley van Weerdenburg zijn doel schoon hield. Zonder slag of stoot ging dat niet. In de wedstrijd werd duidelijk dat de ploeg nog geen eenheid is. Er werd veel tegen elkaar en tegen de scheidsrechter gepraat. Voordat de competitie weer begint zullen er duidelijk leiders binnen de ploeg op moeten staan, die ervoor zorgen dat de eenheid, waar vorig jaar zoveel succes mee werd geboekt, hersteld wordt. Met de winst in de achterzak verhuisde het gehele gezelschap naar Marrakech, de toeristische oogappel van het land. Daar kwam men bijna met een man minder aan, toen bleek dat de bus bij een tussenstop wegreed terwijl er nog iemand in een winkel stond. Bij aankomst in Marrakech konden de spelers hun hart ophalen. Men was vrij om het nachtleven in te gaan.

De grote markt in Marrakech

Het verbaasde niemand dat de training de volgende dag zwaar viel. Met het uitgaan in de benen moest er toch weer vooruit gekeken worden naar de derde en laatste oefenwedstrijd tegen de tweede club in Marrakech, uitkomend in de derde divisie. Deze wedstrijd stond op de voorlaatste dag gepland en het bestuur van de Marokkaanse club had er werk van gemaakt. Vanaf het ontbijt ’s ochtends werd Chabab door de media en toegestroomde nieuwsgierigen gevolgd. In optocht ging men te voet naar het stadion, waar de muziek al uit de luidsprekers klonk.

Optocht door de straten van Marrakech

Het was duidelijk dat deze wedstrijd geen makkie zou worden voor de Amsterdammers. Ze kregen een hele jonge ploeg tegenover zich, die voor het eerst van hun leven een internationale wedstrijd speelde. En omdat de hele buurt was uitgelopen, wilden ze het beste ervan maken. Na de zoveelste fotosessie, kon de wedstrijd beginnen. Piet Mounoury, de geleende verzorger van JOSWatergraafsmeer en Beursbengels had de meeste spelers weer fit gekregen. Chabab speelde de beste helft van de week en had het overwicht. Maikel Matze, Jordi Chris, Virgil Spier en Rachid Mohamehdi speelden achterin een goede wedstrijd, waarbij Spier ook aanvallend actief was. Het leidde tot een aantal kansen voor Chabab, waarbij Marouane Bensabouh voor open doel de bal niet goed raakte. De voorsprong leek genomen te worden toen Gregory Kuster onregelementaire gestopt werd en een penalty kreeg. Jamal Dibi had echter niet zijn beste dag. Hij mistte de strafschop. Het duurde tot in de tweede helft eer er werd gescoord. Virgil Spier dook op links op en slalomde tussen een paar verdedigers door en rondde beheerst af. Een 0-1 voorsprong die eigenlijk makkelijk verdedigd moest worden. Een onoplettendheid achterin zorgde er echter voor dat het publiek uit zijn dak kon gaan. De thuisploeg profiteerde namelijk van deze fout en zorgde voor de 1-1 eindstand.

Ook het Wilhelmus klonk in Marrakech

Met dit onnodige gelijkspel werd het voetbal deze week afgesloten. Nadat de plaatselijke jeugd hun lol niet opkon en met vele spelers van Chabab op de foto mocht, namen de vermoeide spelers plaats in de bus. Het programma voor de slotavond werd ter plekke nog een paar keer gewijzigd, waarna de irritaties toenamen. Het was de strijd tussen de promotietour en het trainingskamp. De spelers schreeuwden om wat meer vrijheid, de begeleiding had ook een ander doel. Chabab wilde de banden met hun tweede thuisland flink aanhalen. Dat wierp intussen wel zijn vruchten af. Maar liefst drie nieuwe sponsoren werden binnengehaald. Nuhr Travel en AirArabia zullen op het shirt van Chabab te zien zijn en Tanger supermarkten gaat de club ook ondersteunen. Daarnaast wordt er een samenwerkingsverband opgezet met de laatste tegenstander. Mooi voor de toch internationale uitstraling van Chabab, maar de spelers snappen dit belang niet altijd. Nadat de gemoederen in de bus wat waren gesust, ging iedereen voor een laatste keer de stad in.

Veel belangstelling voor de derde oefenwedstrijd

En zo landde het hele gezelschap vandaag om 14.45u weer op Schiphol. Het Amsterdamsche Voetbal mocht de gehele week meebeleven en keek vanaf de zijlijn toe hoe Chabab zich door Marokko bewoog. Na een week is het voorbarig om cunclusies te trekken, buiten de constatering dat Chabab, net als menig club bestaat uit hard werkende vrijwilligers die zeer gastvrij zijn. Tweede ervaring is dat Marokko een prachtig land is, met een liberale inslag. In ieder geval in de plaatsen die Chabab aandeed. Het haalt een hoop vooroordelen weg. Op de vraag of Chabab met dit trainingskamp klaar is voor de belangrijke tweede seizoenshelft valt nog te bezien. De spelers hebben er vertrouwen in dat het goed komt, maar de ploeg zal buiten zichzelf moeten stijgen om dit waar te maken. Met het vertrek van Leandro Resida en Chevello de Rijp heeft de ploeg ten opzichte van vorig jaar behoorlijk wat aanvalskracht ingeleverd en heeft hier nog geen passende vervanging voor. Alle rijen zullen gesloten moeten worden om tot een sterke eenheid te komen. Op dit vlak moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zondag aanstaande heeft de ploeg geen makkelijk begin hierin als FC Lienden op bezoek komt. Daarnaast spelen nog allerlei zaken rondom het afgekeurde complex van Chabab, waarover wij volgende week uitgebreid zullen berichten. (Later ook een videoverslag van het trainingskamp van Chabab in Marokko.)

Chabab spelers in de straten van Marrakech

Het Amsterdamsche Voetbal, in de persoon van Jeroen van Bemmelen, kijkt terug op een enerverende week zomer in Marokko en zal met nieuwsgierige blik de verrichtingen van Chabab in de tweede seizoenshelft blijven volgen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!