Viktor Banki en Romello Austin

Bánki trots: “Bij De Dijk als team bij elkaar gekomen”

Viktor Bánki verruilde afgelopen zomer het Friese Heerenveen voor het Noord-Hollandse Amsterdam. Zijn hoofdreden was studeren, maar daarnaast koos hij ervoor om bij De Dijk te gaan voetballen. Samen met Ajax-talent Kik Pierie woont hij in de hoofdstad.

Verhuizing

De centrale verdediger heeft het bij De Dijk uitstekend naar zijn zin. “Het bevalt goed in Amsterdam. Ik woon uitstekend, het studeren gaat goed en ik voetbal bij De Dijk waar ik het ontzettend naar mijn zin heb”, zo vertelt Bánki. “Ik heb natuurlijk altijd bij SC Heerenveen gevoetbald, maar daar hield het voor mij helaas op. Vervolgens was de keuze aan mij of ik wilde blijven voetballen op topniveau of dat ik wilde gaan studeren.”

“Nu zat het profvoetbal er eigenlijk niet meer in, dus daarom koos ik om te gaan studeren en daarbij nog te voetballen. De studie die ik wilde doen, zat echter alleen in Amsterdam. Dus zo ben ik hierheen gekomen. Of ik definitief afscheid heb genomen van het profvoetbal? Het échte profvoetbal denk ik wel, maar hoog amateurvoetbal zéker niet.”

Niveauverschil

Bánki is gewend om voor een profclub uit te komen, maar speelt nu hoofdklasse. Hoe bevalt hem het niveau? “Het is niet per se veel makkelijker, omdat ik vorig jaar nog gewoon jeugdvoetbal gewend was. Dan speel je tegen jongens van je eigen leeftijd, terwijl seniorenvoetbal toch een ander verhaal is. Spelers kunnen dan ook aardig voetballen. Natuurlijk zijn ze tactisch en conditioneel wat minder, maar het is zeker niet zo dat ik op mijn dode gemak op het veld sta.”

De verdediger voelt zich in het team als een vis in het water. “De Dijk heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad, omdat de club tweemaal gedegradeerd is en het daarmee lastig heeft gehad. Ook dit jaar zijn we moeizaam begonnen, aangezien er veel jongens zijn weggegaan en we met achttien nieuwe jongens begonnen. Dat is dan niet zo heel gek. Maar uiteindelijk zijn we als team bij elkaar gekomen en dan zie je ook dat de resultaten van de afgelopen maanden dusdanig zijn dat we weer vooruit kunnen kijken. Bovendien is het eigenlijk, zowel op het veld als buiten het veld, altijd gezellig. Ik heb het dus goed naar mijn zin.”

Studie

Het voetbaltalent studeert momenteel Business Analytics op de Universiteit, waardoor hij de komende jaren in Amsterdam blijft. Hij weet echter nog niet of hij in die jaren ook voor De Dijk blijft uitkomen. “Die opties houd ik altijd open. Het zou kunnen, maar wie weet wat voor mogelijkheden er komen. Het lijkt me ooit wel mooi om in de Tweede Divisie aan de slag te gaan en dat te combineren met mijn studie of werk.”

Aan prestaties momenteel geen gebrek, want De Dijk presteert na een moeizame periode momenteel steeds beter. “We zijn inmiddels wat opgeklommen, dus kunnen omhoog kijken. Zaterdag spelen we tegen de nummer tien, die vijf punten boven ons staat. We maken een goede kans om te winnen en dan langzaamaan omhoog te kijken. Van de laatste zes competitiewedstrijden hebben we er vijf gewonnen en nipt verloren van de koploper. Dus ik verwacht dat wij de komende tijd een hoop punten gaan pakken en er dan gewoon in blijven”, aldus Bánki.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Minke Wiggerink

Taiwo verlaat De Dijk: “Duitsland een van de mooiste landen om te voetballen”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)