Van Garderen (FC Aalsmeer) reageert op vertrek: “Trots op alles wat ik gedaan heb”

Cor van Garderen werd dinsdag, vier dagen voor de laatste competitiewedstrijd, de laan uitgestuurd bij zaterdag eersteklasser FC Aalsmeer. Inmiddels is de afhandeling van zijn doorlopende contract geregeld en neemt de oefenmeester de tijd voor een reconstructie.

Het is begin december als Van Garderen samen met Cor Geleijn (technische commissie) zijn toekomst bespreekt. Na vijf prettige jaren, met onder meer het kampioenschap in de tweede klasse (2017), is het misschien tijd voor iets anders. De oefenmeester heeft bovendien meerdere aanbiedingen van andere clubs op zak. Toch wordt er besloten er een zesde seizoen aan vast te plakken. Het gevoel is van beide kanten goed en er zijn genoeg verbeterpunten. Bij nader inzien zou hier niet goed over zijn nagedacht of geëvalueerd, bekent de technische commissie als er dinsdag afscheid van hem genomen wordt.

In de eerste maanden van dit kalenderjaar komt FC Aalsmeer in een neerwaartse spiraal terecht. Het te makkelijk weggeven van doelpunten, een blessuregolf die de eersteklasser het hele seizoen al teistert, meerdere vakanties die middenin het seizoen zijn gepland en vormcrises van bepalende spelers breken de ploeg op. “Maar op een gegeven moment moet je ook ophouden met je daarachter te verschuilen. Degenen die wel spelen, moeten het laten zien”, zegt Van Garderen in februari.

Slechts één punt wordt er behaald uit de eerste vijf duels van 2019. De oefenmeester rekent voor: vijf overwinning in de laatste elf wedstrijden zou genoeg moeten zijn voor lijfsbehoud. Het worden er drie: Breukelen-thuis, Huizen-uit en Victoria-uit. Een mogelijk vierde – een allesbepalende tegen directe concurrent Zuidvogels – zal er niet komen. In de dagen na de nederlaag tegen Argon (0-1) vindt er intern spoedoverleg plaats. Van Garderen wordt op non-actief gesteld, in de hoop een schokeffect te creëren en op die manier handhaving veilig te stellen.

Geruchten over een gebrek aan chemie met de spelers spreekt de oefenmeester tegen. Hij kreeg de afgelopen dagen juist hartverwarmende berichten van voetballers die de hand in eigen boezem staken. Wel zouden vijf spelers die hij al vijf jaar lang onder zijn hoede heeft gehad, misschien eens een ander gezicht voor de groep willen hebben. “Dan begrijp ik die jongens heel goed. Helaas kan ik niet in de hoofden van spelers kijken”, reageert hij. “Maar ik ben trots op alles wat ik gedaan heb met de mensen van FC Aalsmeer, want het is een fantastische club. Hoe het is afgehandeld, is ook van grote klasse.”

Als de Aalsmeerders het zaterdag opnemen tegen Zuidvogels, onder leiding van interim-trainer Roel Turkenburg, zal Van Garderen tijd voor zichzelf nemen en niet aanwezig zijn in Huizen. De spelers hebben rust nodig en hij ook. Toch zal het bloed kruipen waar het niet gaan kan. “Ik heb 36 jaar aaneengesloten op het veld gestaan. Ik kijk nu ook om me heen, en ja.. Puzzelen en tuinieren is niet voor mij weggelegd.”

Tekst: Joachim van der Marck
Foto: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)