De Dijk tankt vertrouwen, ondanks nederlaag bij Jodan Boys

In Gouda trad asv De Dijk aan tegen Jodan Boys, de enige andere nog puntloze ploeg in de Vierde Divisie A. Na een boeiende wedstrijd waren het de Goudse gastheren die dankzij de 4-3 einduitslag afscheid konden nemen van de hatelijke nul. Coach André Teuling en zijn mannen kregen voor de derde keer in successie de deksel op de neus, maar van een echte mineurstemming was na afloop beslist geen sprake. Teuling had voldoende aanknopingspunten gezien om het vervolg van het seizoen met vertrouwen tegemoet te zien.
“Het was absoluut een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft liep het bij ons voor geen meter.”

De Amsterdamse formatie startte in een behoudende opstelling met slechts twee spitsen, een bewuste keuze van Teuling: “Als je twee keer verloren hebt is het verstandig om het allereerst verdedigend op orde te krijgen.” Aan de rappe aanvallers Abraham Misehouy en Dihailey Darnley was de schone taak om iets te doen met de ballen van achteruit, in de snelle omschakeling. Na een aftastend begin van beide kanten werd de ban na een klein kwartier echter op een geheel andere wijze gebroken. Verdediger Ruben van Dam zette uit een hoekschop met zijn lage inzet pardoes zijn ploeg op voorsprong. De doelman was kansloos omdat de bal pal voor zijn neus een verdedigend been schampte. Waarmee de allereerste seizoenstreffer voor De Dijk een feit was.
De voorsprong werkte echter niet als een ruggesteun, want het was Jodan Boys dat vanaf dat moment de wedstrijd dicteerde. Vooral op het middenveld lukte het De Dijk maar niet om een vuist te maken.

Duels gingen te vaak verloren doordat de tegenstanders hun fysieke surplus in stelling brachten. André Teuling zag het met lede ogen aan: “Dat we steeds weer opzij gezet werden, is niet gek als je naar de leeftijden op de twee spelerslijsten kijkt. Ik telde ze op en kwam op een verschil uit van 43 jaar, dat wil zeggen dat gemiddeld gezien mijn spelers ongeveer vijf jaar jonger zijn.” Halverwege de eerste helft was het voor de thuisploeg blijkbaar tijd om het scorebord in overeenstemming te brengen met de veldverhoudingen. In nauwelijks twee minuten tijd ging het van 0-1 naar 2-1. Waar de gelijkmaker nog een afstandsschot was vanaf zeker vijfentwintig meter, dat via de lat en de rug van doelman Clé Vos de Mooij in het doel belandde, de tweede treffer kwam rechtstreeks voort uit een foutieve pass kort voor de verdediging. Waarmee eens temeer duidelijk werd dat asv De Dijk de verdedigende zaakjes bepaald nog niet op orde heeft.

“Vorig seizoen scoorden wij weinig, maar kregen we ook maar heel weinig tegen,” bracht Teuling in herinnering. “Dit nieuwe seizoen is ons scorend vermogen nog steeds niet groot. Opvallend is echter dat wij nu wél veel goals moeten toestaan.” Tot aan de rust was het vervolgens alleen nog maar Jodan Boys dat voetbalde. De Amsterdammers kwamen er totaal niet meer uit. Het was daarbij aan goed werk van Vos de Mooij te danken dat de score niet verder opliep dan ‘slechts’ 3-1.

André Teuling gebruikte de theepauze om zijn mannen aan te spreken op de zijns inziens belabberde wijze waarop zij waren omgegaan met vooraf gemaakte afspraken. “Dan bedoel ik met name het verdedigen in de zone, iets wat tegen deze tegenstander vereist was.” Tot zijn grote tevredenheid bleef effect van zijn woorden niet uit, wat het eerst zichtbaar werd door het feit dat De Dijk niet meer overlopen werd. Vanuit de gestabiliseerde veldverhouding was het nu ook gemakkelijker om de weg naar voren te zoeken. Scoren bleek nog altijd te hoog gegrepen, zo bleek bij een één-op-één situatie voor Darnley, waarbij de Goudse keeper de bal nog net wist weg te plukken. Even later echter leidde bij een nieuwe één-op-één voor Darnley een verdedigende overtreding tot een logische strafschop. Ruben van Dam voltrok het vonnis onberispelijk, al kreeg de doelman er nog wel een vinger tegenaan. De aansluitingstreffer gaf De Dijk merkbaar nieuwe energie, net zoals het inbrengen van Adam Akhayad, Dario Levecchio en Nydel Forgweh een impuls met zich meebracht. Vijf minuten later bestrafte scheidsrechter Kuijntjes opnieuw een overtreding bij een één-op-één situatie, nu voor Forgweh, met een strafschop. Dit keer was het Adam Akhayad die zijn koelbloedigheid toonde.

Hoewel Jodan Boys wankelde, lukte het De Dijk niet om nu door te drukken. Sterker nog, tien minuten voor tijd sloeg de thuisploeg nog een keer toe uit een situatie waarbij de Amsterdamse defensie er niet goed uitzag. Want hoe kon het anders dan dat een van de lat terugkaatsende bal volkomen vrijstaand kon worden ingekopt door Jodan Boys-spits Rick Wils? Deze derde (!) treffer van Wils betekende de genadeklap voor De Dijk, want hoe er ook nog werd aangedrongen, een nieuwe gelijkmaker kwam niet meer in zicht. Direct na het laatste fluitsignaal verzamelde André Teuling de ploeg om zich heen.

“Jammer van het verlies, jammer ook van onze beroerde eerste helft, en jammer dat we dat beslissende doelpunt weggaven” berustte Teuling kort daarna. “Veel belangrijker is dat wij een goede tweede helft speelden, met volle energie, met veerkracht ook. En waarin wij ons wél aan de afspraken hielden. We deden daardoor niets meer onder voor de tegenstander. Dat heb ik de ploeg zojuist in die kring op het veld gezegd. Dat ze nu ervaren hebben wat er gebeurt als je met focus speelt en je taken uitvoert zoals afgesproken. Met deze tweede helft kunnen wij als ploeg verder.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie zaterdag A

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)