De Dijk verliest onverdiend van WNC

Bijna negentig minuten lang had De Dijk op eigen veld volkomen terecht zicht op een verdienstelijk punt tegen WNC, de nummer vijf van de ranglijst. Tegen het einde van de wedstrijd dwongen de Amsterdammers notabene bijna de eerste seizoenoverwinning af, maar een late tegengoal deed uiteindelijk zelfs de hoop op verdubbeling van het schamele seizoenstotaal van slechts één punt vervliegen. De 1-2 nederlaag kwam voor trainer André Teuling en zijn ploeg dan ook als een mokerslag aan.

De conclusie van zowel Teuling als zijn doelman Clé Vos de Mooij was na afloop eensluidend: “Een kampioensploeg heeft nooit de pech die wij nu hadden. In onze positie speel je nu eenmaal dit soort wedstrijden.” Beiden doelden daarmee op het schot van invaller Kaya IJsendijk, drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd, dat via de binnenkant van de paal net voorlangs de doellijn weer het veld in caramboleerde. In de eindfase voetbalde De Dijk zich sowieso regelmatig knap onder de druk van WNC uit. Dihailey Darnley soleerde zich een paar keer knap in een kansrijke positie, maar tot een schot kwam het steeds net niet.

Uitblinker Darnley had al eerder in de wedstrijd van zich doen spreken, met zijn snelle rushes. De eerste daarvan stond dik tien minuten na de aftrap aan de basis van de openingstreffer van de voet van Amir Riffi. Geruggesteund door de voorsprong voetbalde De Dijk twintig minuten lang veel gemakkelijker dan het afgebluft ogende WNC. Er kwam een kentering in het spelbeeld vanaf het moment dat Teuling de geblesseerd geraakte Riffi moest wisselen. Darnley ging meer centraal spelen terwijl invaller Nydel Forgweh de vrijgekomen plek op de rechterflank innam. De bezoekers uit Waardenburg grepen de wisseling aan om alsnog grip op de wedstrijd te krijgen, iets wat zij steevast probeerden met de lange bal. Het verdedigingsblok van De Dijk, inmiddels uit vijf man bestaand, had daar zichtbaar moeite mee. Op een ronduit ongelukkig moment, kort voor het rustsignaal, werd één van de vele hoekschoppen De Dijk fataal. De verdediging zag geen kans om het doeltreffend inkoppen van de hoekschop te beletten.

Coach Teuling wees zijn ploeg er in de rust daarom nog maar eens op dat tegen deze tegenstander koste wat kost de voorzet eruit gehaald moest worden. En zowaar, terwijl menig toeschouwer tijdens de theepauze geen cent meer gaf voor de kansen van De Dijk, de thuisploeg bleek de tactische raad ter harte te hebben genomen. WNC bleef volharden in het pompen naar voren, maar nog maar zelden leidde dat tot een gevaarlijke voorzet. Een rommelige periode met liefst vier wissels aan de kant van de thuisploeg vormde de opmaat voor de al genoemde slotfase, waarin De Dijk de winst had kunnen en misschien wel moeten grijpen. Het liep echter totaal anders doordat in de negentigste minuut de zoveelste verre bal in het doelgebied van De Dijk niet direct weggewerkt werd. Tot grote ergernis van Vos de Mooij verdween de bal vanaf een WNC-voet net onder zijn lichaam het doel in. In de resterende extra tijd was er nog een rode kaart voor Darnley voor zijn aandeel in een opstootje bij de dugout van de tegenstander. “Een onnodige domme kaart,” oordeelde Teuling. “De frustratie van Dihailey begrijp ik goed, en ik vind ook dat de scheidsrechter het met geel had kunnen afdoen want er werd zeker niet geslagen, maar hij had zich er buiten moeten houden. Nu ben ik hem weer twee of drie wedstrijden kwijt.”

“Wat was het goed voor ons geweest als wij nu dat ene punt wél gepakt hadden, of zelfs de winst. Dan sta je nog steeds onderaan, maar is er wel weer uitzicht. Het kan het begin zijn van een serietje waardoor de ploeg er weer bovenop komt. Zoals het nu gaat is mentaal uiterst zwaar voor de jongens. Want ze krijgen vaak de complimenten voor hun spel, maar wat kopen ze daar voor?” André Teuling zag overigens tot zijn genoegen dat na afloop in de kleedkamer de materiaalman (normaal de rust zelve) het woord nam en dat iedereen naar hem luisterde. “Hij zei dat hij een ploeg had gezien die vol vuur speelde en een wedstrijd lang alles gaf. Dat was mooi want nu hoefde ik het niet zelf te zeggen. We hebben inderdaad met passie gestreden. Tegen deze sterke tegenstander gaf de ploeg maar heel weinig weg, waar eerder in het seizoen wij juist te gemakkelijk tegen tegengoals opliepen. Zo spelend moet het toch een keer onze kant op vallen. Er zijn dit seizoen nog veel meer wedstrijden te gaan dan dat er nu al gespeeld zijn. Wat mij betreft is er nog ruimte genoeg om ons op te richten.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Vierde Divisie zaterdag A

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)