De Meteoor 100 jaar: In gesprek met Dennis de Haan

Op 17 maart 2023 is het 100 jaar geleden dat de Meteoor in Amsterdam-Noord werd opgericht. Ook Het Amsterdamsche Voetbal staat uiteraard stil bij het 100-jarige bestaan van sv De Meteoor. We spraken met diverse mensen die een speciale band hebben met de club.

Dennis de Haan kent als geen ander de geschiedenis van sv Meteoor. Het betrokken clublid is kind aan huis en lepelt moeiteloos oude verhalen op uit de geschiedenisboeken die bij het 40- en 60-jarig bestaan van de club zijn uitgegeven. Met hem maken we a trip down memory lane.

“Ik ben niet mijn hele leven trouw geweest”, opent De Haan. “Ik werd op mijn zesde jaar lid van de vereniging, maar omdat ik wat beter kon voetballen, heb ik ook nog bij Rood-Wit Amsterdam (inmiddels opgegaan in De Dijk) en IVV gespeeld in de jeugd. Die speelden op hoger niveau en als jongetje kon ik tegen Ajax voetballen. Meteoor was en is altijd wat recreatiever gebleven.”

SVT

“Toen de NDSM zich vestigde in Tuindorp, kwamen er tegelijk noodwoningen voor de werknemers. In Tuindorp Oostzaan beviel het leven van de jonge mensen goed. Na vijftien jaar zijn ze de kleine huisjes gaan renoveren, zodat ze konden blijven staan. Ondertussen werd er ook gezocht naar vertier. Men begon in de avonduren en weekenden te voetballen op een zandveldje. Tegelijk wilden ze ook wat georganiseerder voetballen. De eerste naam die werd gekozen was SVT. Precies te achterhalen is het niet, maar we denken dat het stond voor Sport Vereniging Tuindorp. Zo is het allemaal ontstaan.”

Roeiboot

“Uiteindelijk kwam er een officiële ledenvergadering. Er was veel discussie over een naam voor de voetbalclub. Een meteoor of vallende ster zou symbool staan voor iemand die zich liet zien, een positieve indruk maakt. Uiteindelijk is er ook voor die naam gekozen. Het eerste jaar werd gespeeld op het veld van De Germaan, aan de overkant van het IJ. De competitiewedstrijden werden per roeiboot bezocht. Dat schijnen nog hachelijke avonturen geweest te zijn. Het was op zijn minst een half uur roeien. Na een jaar kreeg de club een eigen veld, dat is wat nu het Plejadenplein is. Het veld(je) werd al snel te klein. Er was na de oorlog niet direct geld voor een eigen sportpark, het was behelpen in de crisistijd. De gemeente heeft in 1953 het Perenpad aan Meteoor gegeven. Op die locatie zijn we nog altijd gehuisvest. We kregen vier velden en een redelijke kantine.”

Onderverhuur

“Toen ik zelf begon met voetballen in 1978 hadden we op zondag elf teams rondlopen. Ook de jeugd begon te groeien. We zijn uit noodzaak ook op zaterdag gaan voetballen. De gemeente wilde onze accommodatie onderverhuren aan een andere vereniging. Er kwamen steeds meer clubs in Noord. Dat zagen de leden absoluut niet zitten, een andere club erbij. In no-time waren er drie zaterdagteams opgezet en zo konden we verder groeien en anderen buiten onze poort houden. We zaten in de jaren -70 en -80 boven de duizend leden. Nu is dat even niet meer. We hebben trouwens wel de ambitie om te groeien, maar deze tijd is ronduit uitdagend.”

Sportieve successen

“Ik heb zelf altijd gevoetbald. Tot een zware blessure roet in het eten gooide. Meneer Los (inmiddels overleden, red.) werd onze nieuwe voorzitter. Hij is redelijk lang bij ons gebleven, hij vond het wel gezellig. Maar meneer Los was ook ambitieus. Het was iemand uit het dorp, directeur van het GVB. En slimme vent, man met aanzien. Hij vond dat ik wel assistent-trainer kon worden. Na een gesprek met de toenmalige trainer-coach Gerrie Breugem, met wie ik een goede klik had, hebben we de sportieve hoogtijdagen met de club van dichtbij mogen beleven. We promoveerden van de vijfde naar de derde klasse. Het hoogste wat we ooit hebben gespeeld met Meteoor is tweede klasse. In de kwartfinale van de districtsbeker wonnen wij na strafschoppen van IJsselmeervogels. Die waren de huidig Algemeen Landskampioen. We hadden echt een leuk team.”

“De laatste 10 jaar is het gezellig druk, ondanks dat we bescheiden vierde klasse spelen. Het voetbal leeft bij ons in Tuindorp. Veel clubs spelen inmiddels op zaterdag. Alleen IVV is een concurrent. Als zij een uitwedstrijd hebben is er nog meer support. Dat is mooi om te zien. Het is altijd gezellig, vaak met live muziek. Dat maakt het net even wat leuker. Veel bruine kroegen zijn inmiddels verdwenen. De mensen zoeken vertier en waar is dat beter te vinden dan bij je voetbalclub. Ik voel me hier thuis, ik ken ook iedereen.”

Zonnehuis

“Op 28 april houden wij een groot feest. Dat doen we in Het Zonnehuis, dat in 1932 gebouwd werd voor het gemeenschapsleven van bewoners van Tuindorp Oostzaan, vanuit de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding. Het past volledig in het geheel van wat wij zijn en wie wij willen zijn. Als je niet tegen je verlies kan, moet je niet bij ons komen voetballen. Bij degradatie is er bij wijze van spreken nog zelfs een groot feest, daar doen we niet moeilijk over. Dan beginnen we het volgende seizoen gewoon weer opnieuw.”

De Meteoor 100 jaar: In gesprek met Herman Brandenburgh

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)