Home / slideshow / De Volewijckers boekt met Mixed Gender-team groot succes
De Volewijckers Vrouwen

De Volewijckers boekt met Mixed Gender-team groot succes

De Volewijckers besteedt in de jeugdopleiding niet alleen aandacht aan de jongensteams, ook meiden zijn bij de club prominent in beeld. De Amsterdamse vereniging lanceerde dit seizoen zelfs een Mixed Gender O16, wat voor De Volewijckers positief uitpakte.

Sandra Awondatu heeft het maar druk met de vereniging uit Amsterdam-Noord. De technisch coördinator van de meiden- en vrouwenafdeling probeert de jonge, vrouwelijke talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen. Daarvoor is nog veel nodig, zo ziet ook Awondatu. “De voetballerij is een mannenwereld, waardoor soms te weinig aandacht is voor de snelgroeiende meidensport. Aan de andere kant moeten we als vrouwen niet alleen eisen, maar ook leveren. Onze vrouwelijke talenten willen ook graag naar een profclub en dat kan gewoon in deze tijd. Daarom is het goed om te proberen om hun ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen, zodat zij een goede kans maken om een mooie stap te zetten.”

Het is in deze tijd echter nog niet eenvoudig om voor de meiden voldoende competitieve spelers te vinden. Daarom besloot Awondatu met De Volewijckers een gemixt team te maken. “Je ziet bij veel verenigingen weleens een mannenteam met een of twee meisjes in een selectie van 14 spelers, maar nooit een team waarbij het allebei de helft is. Aangezien we veel talentvolle meiden van 14 en 15 jaar oud hadden, besloten we een gemixt O16-team op te richten dat we in een jongenscompetitie lieten meedoen.” De resultaten waren volgens Awondatu zeer positief. “Meiden zijn gemiddeld genomen vroeg volwassen, maar jongens beginnen op die leeftijd natuurlijk sterker te worden. Daardoor moesten de meiden sneller handelen, wat alleen maar ten goede kwam van hun ontwikkeling.”

De meiden uit dat team gaan komend seizoen door naar de MO17, maar dat betekent niet dat het project ten einde is. “Het is voor deze meiden natuurlijk niet meer verantwoord als ze tegen jongens van 16 en 17 jaar komen te voetballen, waardoor we ze in een hoger team weer verder willen helpen. We vinden de mixed teams echter een uitstekende manier om zowel de jongens als de meiden te voorzien van de beste mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Uiteindelijk hopen we dat dit zijn vruchten gaat afwerpen.”  Awondatu is blij dat Andries Jonker bij de club zit, aangezien hij het vrouwen- en meidenvoetbal een warm hart toedraagt. “Andries brengt zoveel energie bij mij en de anderen. Hij heeft prachtige ambities waar we allemaal achter staan. Daarnaast is Andries hoofdcoach van Telstar, een club die ook begonnen is met het vrouwenvoetbal.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: De Volewijckers

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend