De Volewijckers gooit het tegen Fortuna Wormerveer over een andere boeg

De Volewijckers gooit het in de laatste competitiewedstrijden van het seizoen over een andere boeg.
Door personele problemen, blessures (onder andere doelman Mitchel Vincken) en schorsing (middenvelder Maurits Heijneman) was trainer Ale van der Zee tegen een van de topteams uit Zaterdag 3a Fortuna Wormerveer genoodzaakt om in zijn elftal acht jeugdspelers op te stellen.

Met verder in de basis routiniers verdedigers Reda El Kouaa, Mo el Jahouari en midvoor ‘Appie’ Challaoui gingen de Noord-Amsterdammers de strijd aan tegen het boven in de ranglijst spelende Fortuna. De Volewijckers gaf dapper en energiek partij, maar moest tegen het fysiek sterke Fortuna een 1-3 nederlaag incasseren.

Het is een achtbaanseizoen voor de groen-witten geworden. Een trainerswissel in de winterstop, pittige wedstrijden met resultaten als beurskoersen, tegenslagen met niet/wel beschikbare spelers en arbitrale beslissingen waarmee het de wind niet meehad. Trainer van der Zee en zijn technische staf zijn daarom deze week begonnen met het project wederopbouw en zaterdagmiddag werden de jonge veulens voor de leeuwen gegooid.

Het was een beetje zoeken en onwennig in het begin van de wedstrijd voor De Volewijckers. Fortuna speelde daar goed op in en dicteerde vanaf de aftrap en het balbezit betaalde zich na twaalf minuten spelen uit in de openingsgoal. Via een snelle aanval over de linkerflank kwam de bal uit bij Jarno Plasmeijer, en die knalde het projectiel met een streep in de verre hoek tegen het net: 0-1. De Volewijckers rechtte de rug en hield de verdediging in de eerste helft strak dicht en de junioren vochten flinke duels uit met de stevige mannen uit Wormerveer. De hardwerkende Challaoui was na 22 minuten spelen met een knappe poging dicht bij de gelijkmaker. Een afstandskogel van de spits zeilde van grote afstand rakelings over de lat. De thuisclub kwam na 36 minuten op het scorebord toch aan zijn verdiende gelijkmaker.

Een puike actie van één van de veulens linksbuiten Abdel Karisi was de opmaat voor de 1-1.
Zijn soloactie vanaf links stuitte met een schot op Fortuna-doelman Justin Jager. Die bokste de bal weg, de knikker kwam voor de voeten van Volewijckers-rechtsbuiten Isaya Hoffmann en die haalde de trekker over: 1-1. Fortuna toonde zich vlak voor rust éénmaal met een mogelijkheid. Een vrije trap vanuit het middenveld van nummer tien Timo Stam bereikte Sam Scholting. De linksbuiten toverde vanaf de rechterflank een prima actie uit de hoge hoed. Een fijn aangesneden voorzet werd echter door de Fortuna voorwaartsen niet goed ingeschat, de bal ging voorlangs het Volewijckers-doel en belandde tenslotte in niemandsland. Met een 1-1 tussenstand gingen de teams aan de thee.

In het tweede bedrijf was Fortuna de bovenliggende partij, maar het spel van het team van trainer Marcel Blank was mede mogelijk door een heerlijk zonnetje traag en stroperig. Volewijckers beet zich tevens behoorlijk vast in zijn tegenstander en had de wedstrijd aardig onder controle met de sterk spelende rechtsachter Mitchel Strobbe en linksachter Tim de Kraker als opvallende spelers. Strobbe moest zich echter diep in de tweede helft door een blessure laten vervangen. Ook vermoeidheid bij enkele jonkies ging meespelen.

Trainer van der Zee liet nog eens vier jeugdspelers invallen, en moest hier en daar de opstelling worden aangepast. Volewijckers koesterde de gelijke stand, maar kwam twintig minuten voor tijd ongelukkig op achterstand. Na een diepe bal vanuit de Fortuna defensie, kreeg Volewijckers aanvoerder El Kouaa ter hoogte iets achter de middenlijn een duw in de rug en viel mede hierdoor uit balans, er kwam geen fluitsignaal. De arbiter zag het anders: categorie een sluw duwtje. Die interpretatie was beslissend voor de wedstrijd. Omdat de restverdediging bij de thuisclub weg was ging Fortuna vleugelaanvaller Kay Bruinendael daardoor alleen op Volewijckers-doelman Noel Reit af, en passeerde de goalie met een schuiver: 1-2.

Volewijckers zocht in het laatste kwartier de aanval met lange ballen op de naar voren gestuurde verdediger El Kouaa, maar de ervaren Wormerveer defensie hield de rangen gesloten. Fortuna, strijdend voor positie nummer twee of drie in de ranglijst voor nacompetitie promotie-degradatie met teams uit de tweede klasse, klaarde de klus definitief in extra tijd. Na een overtreding van licht aantikken op een doorgebroken Fortuna aanvaller van de verder prima debutant jeugddoelman Reit, wees de scheidsrechter naar de stip voor een strafschop. De pingel werd omgezet door Bafode Touri, en het was meteen de laatste trap van de wedstrijd: 1-3.

Een nederlaag voor De Volewijckers, hoe vreemd het mag klinken, met perspectief. De club heeft zich min of meer neergelegd dat het eind mei/begin juni in de nacompetitie promotie-degradatie de degens kruist met teams uit de vierde klasse. En nadat de laatste weken de geest er wel een beetje uit was, gaat en probeert trainer Van der Zee nu met deze jonge selectie de uitdaging aan. Volgende week is er geen speelronde, en dan op 13 mei de volgende testcase.

Dat wordt wel een zeer zware: in Hoorn is de tegenstander de nieuwe kampioen Always Forward. Voor Fortuna Wormerveer staat woensdagavond 3 mei een belangrijke inhaalthuiswedstrijd tegen SDOB op het programma. Bekijk hier de stand en het programma in Zaterdag 3a

Tekst: Peter Oud