Home / slideshow / De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met jeugdcoördinator Rosa Sterlin
De Volewijckers Onder 13

De Volewijckers honderd jaar: In gesprek met jeugdcoördinator Rosa Sterlin

De Amsterdamse voetbalvereniging De Volewijckers viert op zondag 1 november zijn honderdjarig bestaan. Samen met Michele Chiavazzo, Kim van der Bijl, Rosa Sterlin, Ferry Waalberg, Andries Jonker en Co Adriaanse bespreken we het rijke clubverleden van de voetbalvereniging. Dit is deel 1: een gesprek met jeugdcoördinator Rosa Sterlin.

Rosa Sterlin is sinds het seizoen 2019/2020 nauw betrokken bij de club. Haar zoon ruilde in de zomer van 2019 OSV in voor een avontuur bij De Volewijckers. Waar zij in het begin vooral wilde aftasten in wat voor vereniging haar zoon terechtkwam, besloot ze al snel een vrijwilligersfunctie te bekleden. “Wanneer je naar clubcultuur en de leden kijkt, is lang niet elke club hetzelfde. Daarom wilde ik het eerst allemaal even aankijken. Toen De Volewijckers mij vervolgens voor het coördinatorschap vroeg, besloot ik deze rol op mij te nemen.” Het coördinatorschap was Sterlin niet bepaald vreemd, want in het verleden bekleedde zij bij OSV ook al een dergelijke functie. “Vanaf het begin voelde ik direct de warmte binnen de club dat ik welkom was, zowel bij de vrijwilligers als in het bestuur. Dan neem je zo’n rol graag op je.”

Niet alleen stelde De Volewijckers Sterlin aan als jeugdcoördinator van de Onder 13, 14 en 15, ook wierp ze zichzelf op om de ledenadministratie onder haar hoede te nemen. Tot slot is ze ook regelmatig bezig met vrijwilligersklussen die blijven liggen. In alle rollen steekt ze vol liefde haar energie. “In mijn rol als jeugdcoördinator zorg ik ervoor dat alle teams rondom de wedstrijden compleet zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan overleg ik met de betreffende teamleider hoe we dat gaan oplossen. Door de coronacrisis had ik als coördinator de afgelopen maanden jammer genoeg weinig te doen. Je mist het dan wel, zeker het contact onderhouden met ouders. Dat vind ik onwijs leuk om te doen.” Sterlin merkt dat De Volewijckers een hoog niveau nastreeft, wat eveneens effect heeft op de ouders langs de kant. “Die zijn bij onze club vaak toch serieuzer. Al gaat dit gelukkig niet ten koste van de gezelligheid en warmte.”

Dat ze juist met het honderdjarig bestaan van De Volewijckers deel uitmaakt van de vereniging, vervult haar met trots. De vrijwilliger stapte juist in toen het beter met de club ging. Tussen 2013 en 2019 ging de vereniging kort door het leven onder de naam DVC Buiksloot, maar sinds de komst van Andries Jonker en Co Adriaanse is de naam van De Volewijckers terug en staat presteren weer op de hoogste plaats, vooral in de jeugdafdeling. “Mijn zoon heeft daar speciaal voor gekozen. Op de trainingen en tijdens wedstrijden wordt alles tegen elkaar gezegd, maar na afloop doen we weer leuk met elkaar.” Door het coronavirus zit een feest rondom het jubileum er voorlopig niet in, maar Sterlin sluit zeker niet uit dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. “Hopelijk kunnen we volgend jaar alsnog een klein feestje houden.”

Tekst: Jordi Smit