De Volewijckers onderuit bij concurrent FC Castricum

In een rechtstreeks duel in zaterdag 3a tussen FC Castricum en De Volewijckers voor een plek in de ranglijst bij de eerste acht vergeet De Volewijckers zichzelf te belonen. Het ging in Castricum met 2-1 onderuit.

Dit seizoen is menig wedstrijd een repeterend verhaal bij de Noord-Amsterdammers: grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar de beslissende stoot niet kunnen uitdelen. Dit verhaal was ook van toepassing in Castricum. In het eerste kwartier tikte FC Castricum nog aan het venster: het waren speldenprikjes met onder andere een laag schot, dat was het verder wel voor de blauwwitten in die fase. In het tweede kwartier nam De Volewijckers de regie over maar sprong slordig met de kansen om. Voor middenvelder Mo Arbioui waren er in de 20 en 23e minuut goede kansen. De beste kans was na 26 minuten
spelen voor Damien Simson die na een steekpass een opgelegde kans niet verzilverde. De inzet van de middenvelder ging via FC Castricum-doelman Lars Beukers over de lat.

Het was wachten op een treffer voor de bezoekers. Maar dat scenario ging niet door. Een foute inschatting van Issam el Bakkali in de 36e minuut was de opmaat voor een treffer van de thuisclub. De vleugelspeler speelde de bal terug richting Volewijckers-doelman Mitchel Vincken, maar de knikker viel in de voeten van aanvaller Joris Peijs. De balvaste en slimme speler pakte dit presentje met grote dank uit, en Vincken was geklopt: 1-0. De Volewijckers kon zich in de tien minuten voor de rust niet meer herpakken, waardoor het fysiek sterke FC Castricum de voorsprong zonder problemen richting de kleedkamer trok.

In het tweede bedrijf startte De Volewijckers voortvarend. Het was echter FC Castricum dat na 54 minuten spelen de trekker overhaalde. Een fijnbesneden voorzet vanaf de rechterflank vond aan de andere kant de vogelvrije Joris Peijs. De uitblinker aan
FC Castricum kant kopte keurig terug en legde de bal panklaar voor midvoor-Elario Zweet die snoeihard uithaalde: 2-0. Volewijckers rechtte de rug en trok maar weer eens ten aanval. Al zoekend om een opening te vinden in de defensie van FC Castricum, was steeds de eindpass van een matig niveau. Met frisse invaller Abdel Karisi werd na 70 minuten spelen op de klok de aansluitingstreffer gescoord. Een voorzet vanaf de rechterflank van de jeugdspeler werd in waarde omgezet door spits ‘Appie’ Challaoui. Zijn harde kopbal ging richting benedenhoek en Beukers ging niet vrijuit, via de grabbelende handen van de goalie ging de bal in het net: 2-1.

Volewijckers rook bloed en aanval na aanval rolde naar het FC Castricum doel. Vijf minuten na het doelpunt, een
vrije trap van Challaoui: de afgevuurde dwarrelbal schampte buitenkant doelpaal. Vier minuten verder andermaal Challaoui in de hoofdrol met een voetzoeker in de verre hoek, Beukers had nu een puike redding in huis. Even later zag de doelman een poging van Volewijckers-middenvelder Maurits Heijneman naast het doel vliegen. FC Castricum had na een uitval nog een mogelijkheid via de gevaarlijke Zweet, maar dat leverde niks op.

Na negentig minuten spelen ging de extra tijd in en was Volewijckers nogmaals dichtbij bij de gelijkmaker. Eerst werd een
inzet van de doellijn getrapt en in de uiterste slotfase ging Vincken mee naar voren. Bijna was de sterke doelman het goudhaantje,
na een klutssituatie voor het Castricum-doel kopte de goalie de bal net naast de verkeerde kant van de paal!

Daar bleef het bij, met als resultaat een onnodige en zure nederlaag voor de groenwitten, deze uitwedstrijd spelend in oranjewit.
Het team van interim-trainer Ale van der Zee zakt daardoor naar plek negen in de ranglijst, en die positie houdt voorlopig in
deelname aan de nacompetitie. Met het oog op promotie-degradatie regeling doet trainer Ralph Blom en zijn FC Castricum
daarentegen met deze zege goede zaken: het loopt drie punten uit op zijn concurrent.

Aanstaande zaterdag heeft De Volewijckers een vrije speelronde, en komt op 15 april weer in actie: een thuiswedstrijd tegen HCSC. FC Castricum komt de zaterdag voor Pasen wel de wei in: te Oostzaan een inhaalwedstrijd tegen OFC. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3a

Tekst: Peter Oud

Foto’s: Sandy Klaver