Dean van Zwieten krijgt promotie: “AFC 1 is wederom een stap omhoog”

AFC’er Dean van Zwieten heeft de volgende stap in zijn spelersloopbaan gezet. Waar hij de afgelopen twee seizoenen onderdeel was van de Zaterdag 1, schuift hij deze zomer door naar het eerste elftal van de vereniging.

Van Zwieten speelde tussen 2009 en 2011 in de jeugdopleiding van Ajax, waarna hij naar AFC vertrok. Bij de oudste voetbalvereniging van Amsterdam ontwikkelde hij zichzelf en bereikte hij de Zaterdag 1. “Die stap was zeer belangrijk voor mijn ontwikkeling”, oordeelt Van Zwieten achteraf. “Mensen onderschatten hoe groot de stap is van de junioren naar de senioren. Dan moet je denken aan coaching, maar ook aan het tempo, vrijlopen en de rust aan de bal. Het gaf me de gelegenheid om aan het niveau te wennen.” Na twee jaar lijkt Van Zwieten voldoende te hebben geleerd om de volgende uitdaging aan te gaan. “AFC 1 is wederom een stap omhoog, zo merkte ik inmiddels al. Mijn nieuwe teamgenoten eisen op het trainersveld weer wat meer van me, waardoor ik hard mijn best moet doen om mee te kunnen.”

De Amsterdamse club deed dit seizoen weer mee voor de bovenste plaatsen in de Tweede Divisie en dat lijkt komend seizoen niet te veranderen. De verdediger hoopt belangrijk te zijn voor zijn team, maar is eveneens realistisch. “De insteek is dat ik vanaf het seizoen 2021/2022 een volwaardig selectielid ben. Anderzijds verwacht ik niet dat ik direct elke wedstrijd in het basisteam verschijn. Mocht ik veel op de reservebank zitten, dan is het mogelijk om maximaal 15 wedstrijden voor de Zaterdag 1 uit te komen. Dan kan ik alsnog mijn duels spelen. In de voorbereiding krijgt iedereen echter de kans bij AFC 1 en hoop ik mezelf te bewijzen aan de trainer (Uli Landvreugd, red.).” Van Zwieten verwacht vooral op het gebied van tempo vooruitgang te moeten boeken. “De handelingssnelheid moet simpelweg omhoog. Maar dat komt vanzelf als ik meer ervaring bij AFC 1 krijg. Ik heb onwijs veel zin om de komende maanden voor mijn plekje te knokken.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC