Home / Algemeen / Deen houdt Ajax overeind tegen Genemuiden

Deen houdt Ajax overeind tegen Genemuiden

Na het onnodige puntverlies van vorige week kon Ajax zaterdag iets rechtzetten. Het kreeg bezoek van Genemuiden, vorig seizoen een ploeg die lang meestreed om de titel. Ajax moest het tegen Genemuiden doen zonder de geblesseerde Serghino Sanches, maar wél met ‘nieuweling’ Urby Emanuelson in de selectie.

Het eerste kwart van de wedstrijd namen beide ploeg weinig risico. Dat zorgde ervoor dat er maar weinig leuke dingen te zien waren op het veld. Pas na 20 minuten spelen ontstond er wat reuring. Het kwam wel van de bezoekers, die sowieso iets meer dadendrang toonden in de wedstrijd. Het was Kay Velda die hard uithaalde, maar hij stuitte op Virgil Deen, die een geweldige reflex in huis had. Dat was de opmaat voor de ultieme one-man show van Deen. De corner die voortkwam uit de redding werd vervolgens maar net naast gekopt door Jur van Dalfsen.

Genemuiden was op jacht naar de 0-1, want in de 26e minuut was weer Velda met zijn indraaiende bal die dichtbij de voorsprong was. Luuk Slegt haalde de bal van de lijn. Het meest besproken moment van de wedstrijd volgde een paar minuten later. Een waanzinnige scrimmage leverde meerdere schietkansen op voor Genemuiden, maar Deen wist steeds op miraculeuze wijze te redden. Bij minimaal de derde poging kwam de bal tegen de bovenarm van Dico Koppers, waarna scheidsrechter Van Dijk floot en de aanvoerder meteen met rood het veld moest verlaten. Ook vanaf de stip wist Velda Deen niet te passeren: de doelman ranselde de penalty uit de linker benedenhoek. Ajax moest even reorganiseren, maar kwam uiteindelijk ook tot een kans.

Een geplaatst schot in de linker bovenhoek van Atilla Yildirim werd geweldig uit de hoek getikt door Hidde Streutker. De corner die volgde werd door Tristan Buis op doel gekopt en vervolgens van de doellijn gehaald. Het slotakkoord voor en levendig en zeer amusant laatste kwartier was voor Oussouma Ben – Kaddour die in de 44e minuut zijn schot door Deen gepareerd zag worden.

Na de thee kwam Emanuelson binnen de lijnen. De oud prof trainde al een aantal weken mee en maakte nu na 11 jaar zijn comeback in het Ajax-shirt. Ajax speelde behoudend in de tweede helft, maar kreeg via invaller Rydell Poepon nog wel een kansje. Hij nog echter net niet bij de bal. Verder liet Ajax het initiatief logischerwijs aan Genemuiden en positioneerde Ajax zich zo dat het kon anticiperen. De bezoekers wisten echter geen voordeel te halen uit het numerieke overwicht.

Genemuiden was veel aan de bal, maar had zeer veel moeite om de vrije man te vinden en dus ook de mogelijkheden vervolgens te creëren. De tweede helft werd er dus niet beter op en zeker niet leuker op. Ajax wilde wel maar durfde geen risico’s te nemen en vond voorin amper vrije mensen. De klok tikte verder en verder en zo werd het steeds duidelijker dat 1 punt het hoogst haalbare was voor Ajax vanmiddag. Het vooraf hoog ingeschatte sc Genemuiden qua ambities en resultaten uit het verleden bleef het maar proberen maar werd nooit echt dreigend, waardoor Deen niet echt meer op de proef werd gesteld.

Zo eindigde het duel met de brilstand op het bord. De eerste zes wedstrijden leren dat de organisatie van Ajax prima staat, met nog maar één tegengoal. Maar aanvallend blijkt het, net als vorig seizoen, nog wat behelpen. Te weinig creativiteit en een soms te trage opbouw zorgen ervoor dat Ajax zelf ook nog maar vijf keer het net vond.

Toch bezet het een keurige vierde plek op dit moment. Aanstaande zaterdag gaat het op bezoek bij het gepromoveerde Huizen. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Foto: Rob van Vliet

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)