Derby SDZ – AGB levert geen winnaar op

De Amsterdamse derby tussen SDZ en AGB stond weer op het programma. Waar enkele seizoenen geleden beide ploegen streden om de koppositie in de eerste klasse, ziet het er tegenwoordig anders uit. SDZ probeert uit de onderste regionen te komen, terwijl AGB juist het kampioenschap wil veroveren. Op Sportpark Transformatorweg stroopte SDZ de mouwen op en leek na de reguliere tijd de volle buit binnen te slepen. Echter kwam AGB nog op gelijke hoogte.

Zowel bij SDZ als bij AGB stond deze wedstrijd niet de vertrouwde nummer 1 onder de doellat. SDZ-keeper Tim Elmers kampt met een blessure, terwijl ook AGB-goalie Selahattin Dagasan ook al enige weken langs de lijn moet doorbrengen wegens een kwetsuur. Bij de thuisploeg stond de 19-jarige Soulaiman El Hachmi op doel, terwijl bij AGB Halil Suzulmus keepte.

Binnen tien minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. SDZ sloeg eerst twee corners af en bij de derde bokste keeper El Hachmi de bal weg. Echter kwam deze recht voor de voeten van Adil Amghar el Yettefti. De middenvelder haalde, van buiten het strafschopgebied, in een keer uit en zag zijn streep tegen het net belanden: 0-1.  Gedurende het eerste deel van de wedstrijd wist AGB elkaar goed te vinden, maar SDZ weerde zich kranig. De jonge doelman El Hachmi had nog een hoofdrol. Hij trapte de bal snel diep op spits Max Dekker. De aanvaller, de gehele wedstrijd een plaag voor de AGB-verdedigers, verlengde de diepe bal van zijn doelman. Mike Olgers liep al diep sneed dwars door de verdediging. Hij behield het overzicht en zette SDZ weer op gelijke hoogte: 1-1. Het werd een gelijk opgaande wedstrijd, waar SDZ hard werkte en AGB een gaatje in de verdediging probeerde te vinden. AGB-aanvoerder Hursut Meric vocht in de eerste helft meerdere duels uit met Boaz de Feijter. De jonge linksback stond zijn mannetje en schakelde Meric effectief uit. Ook kreeg SDZ een reusachtige mogelijkheid op de voorsprong. Nadat AGB een hoekschop wegwerkte, kon de bal nogmaals worden voorgegeven. Er stonden circa vijf spelers in het zwart volledig vrij. Dekker speelde zijn tegenstander uit en schoot hard op het been van keeper Suzulmus. Aan de andere kant hield El Hachmi zijn ploeg op de been, nadat Jordan de Jong op hem schoot.

Tweede helft begon AGB te zoeken naar de voorsprong, want men wil in het spoor van koploper HBC blijven. Het spel kwam in een hogere versnelling en het werd aanvallender. Even leken de bezoekers op voorsprong te komen. Keeper El Hachmi kwam uit bij een hoge bal, maar Hamza Amghar el Yettefti won het duel. Echter bracht een SDZ-speler redding in de doelman, hierdoor bleef de thuisploeg in de wedstrijd. Het koppel Max Dekker en Mike Olgers bracht samen met buitenspelers Livai Esajas en Abdelhakim Ouadi veel gevaar wanneer SDZ ging omschakelen. Zo werden schoten meermaals geblokt. De thuisploeg lanceerde de rappe Dekker met een diepe bal. De ingevallen Ferris Inyamah, hij verving de geblesseerde Ömer Özcelik, schatte de bal verkeerd in en liet deze meermaals stuiteren. Dekker won het duel eenvoudig en de AGB-keeper vloerde daarna de speler van SDZ. Scheidsrechter Miquel Tjong A Hung kon niets anders dan naar de stip wijzen. Cas Tang schoot de penalty vervolgens raak: 2-1. Een zeer belangrijke voorsprong voor SDZ, want de drie punten zijn zeer welkom. AGB-trainer Imdat Ilguy maande zijn team naar een hogere versnelling en maar gaf ook aan dat er nog meer dan genoeg tijd was. Meerdere aanvallen volgden en het moet voor de SDZ-bank billenknijpen zijn geweest. In de blessuretijd schoot Jordan de Jong nog de gelijkmaker binnen, waardoor beide ploegen genoegen moeten nemen met een punt.

Volgende week gaat SDZ op bezoek bij IVV, dat deze zondag FC Uitgeest met 5-0 versloeg. AGB ontvangt AFC’34. Bekijk hier de uitslagen, stand en het programma in de zondag eerste klasse.