FC Amsterdam maakt vlak voor tijd de gelijkmaker tegen De Volewijckers

Op een regenachtige zaterdagmiddag klonk het fluitsignaal 15 minuten later dan verwacht voor FC Amsterdam en De Volewijckers. Twee ploegen die vol voor de winst gingen, moesten de punten uiteindelijk delen.

Rood wit tegen groen wit, of te wel FC Amsterdam tegen De Volewijckers. Voordat de wedstrijd begon streden beide clubs al tegen elkaar, maar niet om een goal, maar om aan welke kant de teams gingen staan. Die positieve strijd sloeg gelijk over op de wedstrijd. FC Amsterdam zette hoog druk en probeerde zo de bal snel te veroveren. Vaak hoefde FC Amsterdam niet eens druk te zetten voor de bal. De intensiteit van beide teams lag erg hoog, maar beide ploegen waren in de beginfase erg slordig. “Hee scheids”, “scheidsrechter”, “nee scheids” waren de meest gebruikte woorden na het eerste kwartier. De scheidsrechter ging daar goed mee om en liet duidelijk zien wie de baas zaterdagmiddag.

Een wedstrijd van persoonlijke fouten eerst aan de kant van FC Amsterdam, maar De Volewijckers lieten de kans onbenut. FC Amsterdam was wel gelijk dodelijk en profiteerde na een persoonlijke fout van Dwain Nijon voor de zestien. Daniël Abera veroverde de bal en schoot de 1-0 erin. Geen 5 minuten later kreeg FC  Amsterdam uit een vrije trap een enorme kans op de 2-0, maar Aaron Simpe tikte de bal net boven de laat.

De Volewijckers kreeg een open doelkans na een misser van FC Amsterdam doelman Huub Veltman, maar Seranio Austin kreeg de bal er niet in. Geen minuut later lukte het Abdelhak Challaoui wel en bracht de stand gelijk. De Volewijckers creëerde in de loop van de wedstrijd steeds meer kansen, maar ook deze keer wist Austin de kans niet af te maken. Drie keer is scheepsrecht roepen de mensen altijd en dat gezegde gold ook voor Seranio Austin. Na twee grote gemiste kansen benutte hij de derde wel. De scherp aangegeven voorzet controleerde Austin goed en schoot hem laag bekeken in de rechterhoek. De Volewijckers toonde veerkracht en had voor rust nog de achterstand omgedraaid naar een 1-2 voorsprong. De uitploeg dacht dan ook met een voorsprong de rust in te gaan, maar 3 minuten voor tijd schoot Aaron Simpe de 2-2 erin.

De eerste helft ging het erg gelijk op. De stand was gelijk en beide trainers moesten gedwongen wisselen in verband met blessures. Doelpuntmaker Abera verliet het veld rond de 20ste minuut en Nijon verliet het veld net voor rust. De positieve strijd werd een enkel moment een beetje onrustig, maar dat werd als mannen opgelost. De grote kansen bleven in de tweede helft uit, maar in de 63ste minuut kreeg De Volewijckers een penalty en brak zo de tweede helft open. Challaoui scoorde de penalty en zette zijn team weer op voorsprong. FC Amsterdam moest zaterdagmiddag voor de tweede keer terugkomen van een achterstand.

Met nog een kwartier op de klok ging FC Amsterdam vol op de aanval. De Volewijckers ging steeds meer naar achter lopen, waardoor de kansen voor FC Amsterdam vanzelf kwamen. In de 81ste minuut was de 3-3 dichtbij, maar Sven Keizer was alert. De druk werd steeds groter voor de goal van Keizer. In de 88ste minuut kon de doelman een vrije trap nog uit het doel halen, maar nog geen minuut later kon Keizer niet de 3-3 voorkomen. De scheidsrechter had ook genoeg gezien en kon 3-3 gaan invullen op het wedstrijdformulier.

Mitchell Haijen zag net voor het einde de volle buit uit zijn handen glippen, maar vond de 3-3 een terechte uitslag. “We hebben vandaag heel veel energie moeten leveren en de intensiteit was in de eerste helft en begin tweede erg goed, maar dat heeft wel aardig wat energie gekost. De wedstrijd werd daardoor niet beter, maar wel spannender,” aldus Haijen. Het was een aantrekkelijke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer, maar Haijen verwacht wel van zijn ploeg zo kort voor tijd de aantrekkelijke pot iets minder aantrekkelijk te maken en gewoon de 3 punten mee naar huis neemt. Dat lukte zaterdag dus niet, want FC Amsterdam vond toch nog de ruimte om de gelijkmaker te maken.

Jordy Roedoe, trainer van FC Amsterdam, was na de late gelijkmaker blij met het eindresultaat, maar kwam zaterdagmiddag alleen voor de winst. “De intensiteit lag vandaag erg hoog en dat proberen we elke week op de mat te brengen, maar vandaag kwam het ook van beide kanten,” vertelt Roedoe. Door de hoge intensiteit verloor ook FC Amsterdam aan de bal een beetje hun geduld en werden de spelers erg slordig, maar de trainer van FC Amsterdam is na afloop erg trots. “Het voetbal was vandaag wat minder, maar de hele tweede helft hebben maar een kans en een penalty weggegeven. Ik heb de ploeg vandaag wat verjongd, maar dat was bijna niet te merken. Jordy Roedoe was vooral te spreken over de talentvolle 15 jaar jonge middenvelder Giraynho Kluivert, die zich heel knap staande hield tussen de ervaren oudere spelers.