Home / Algemeen / FC Portugal Amsterdam stopt ermee

FC Portugal Amsterdam stopt ermee

FC Portugal Amsterdam heeft besloten om haar eerste elftal, uitkomend in de zondag vierde klasse F, terug te trekken uit de competitie. Dit alles door een vermeend conflict met de KNVB. De KNVB hanteert per augustus de nieuwe regel dat elk eerste elftal een bevoegde trainer voor de groep moet hebben staan. FC Portugal wordt op dit moment getraind door Jose Manuel Bravo da Silva. Deze ex-profvoetballer heeft twintig jaar trainerservaring, maar geen diploma. Nadat de KNVB de club meerdere keren hierop heeft gewezen, is de maat nu vol.

Het conflict is er een tussen emotie en regelgeving. Waar Bravo da Silva zich druk maakt over zijn elftal en de vaak kansarme jongens die hij een plek heeft geboden, daar houdt de KNVB vast aan de nieuwe regels. Deze regels zijn landelijk ingesteld en buiten de zondag zesde klasse wordt er geen uitzondering gemaakt. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met beide partijen.

Jose Manuel Bravo da Silva is oprichter van de club FC Portugal Amsterdam. Zelf speelde hij onder andere bij AFC, Benfica en Estoril, alvorens hij trainer werd. Bij AGB zette hij de boel op de rit en hij was ook werkzaam bij Herenmarkt en Goldstar. Dit altijd zonder trainersdiploma en daar komt nu dus een einde aan. Bravo da Silva is aangeslagen.

Bravo da Silva:’Ik ben vooral teleurgesteld voor de jongens. Ik heb een elftal met veel jongens die leven voor het voetbal, verder hebben ze niet zoveel. Ik ben bezig hoe we sport moeten beleven. Respect en discipline staan bij mij hoog in het vaandel. Wij hebben ook bijna geen tuchtzaken. Ik voel me meer begeleider en ik zie niet in waarom ik dat niet mag blijven doen. We hebben het over de vierde klasse. Ik heb geen tijd om een trainerscursus te gaan doen. Geld om een trainer van buiten af te halen hebben wij niet. Dat kost toch snel 10.000 euro per jaar. Dat geld steken wij liever in de club, zodat we aan alle verplichtingen kunnen voldoen.’

De KNVB heeft een andere visie op de zaak, laat een woordvoerder ons weten.
‘De nieuwe regel is heel duidelijk. We willen dat er gekwalificeerde mensen voor een groep staan, dat is landelijk besloten. We hebben alle clubs hiervan op de hoogte gesteld. FC Portugal heeft ons om een gesprek gevraagd en wilde dispensatie voor Bravo da Silva. Daar kunnen we niet op in gaan. Voor elke club geldt dat ze voor de eerste officiële wedstrijd in augustus moeten aangeven wie de bevoegde trainers zijn. Doen ze dit niet, dan mag er niet gespeeld worden.’

FC Portugal zag geen andere mogelijkheid om het eerste team op zondag terug te trekken per ingang van volgend seizoen. De KNVB en de club kwamen wel overeen dat de club het huidige seizoen mag uitspelen. Bijkomend probleem voor FC Portugal is dat ze wel een jaar dispensatie krijgen om zonder eerste elftal te spelen, maar het jaar erna moet dat er wel weer zijn.

Bravo da Silva:’We bekijken de mogelijkheid om op zaterdag een eerste team te beginnen, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Zo niet, dan houdt onze club op te bestaan. Triest, maar waar.’

Het is duidelijk dat de KNVB de nieuwe regel zonder uitzonderingen gaat hanteren. Het is niet ondenkbaar dat er nog meer clubs problemen gaan ondervinden door de eis met betrekking tot gediplomeerde trainers.

Foto: Bravo da Silva tussen zijn jongens van FC Portugal