Geen wedstrijden AS’80 en FC Almere op kunstgras

De Almeerse voetbalclubs AS’80 en FC Almere hebben besloten om voorlopig geen wedstrijden op kunstgras te laten spelen. Dit in verband met de recente berichtgevingen over de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in het kunstgras. Bij AS’80 zijn ook alle trainingen tot nader order afgelast. De meeste andere clubs, de verschillende gemeenten in onze regio en de KNVB wachten het onderzoek van het RIVM af, dat naar verwachting in december uitkomt.

Zondag meldde de NOS dat er in de 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen zitten. De NOS baseerde zich op een analyse van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden en -wielerbranche. Die hebben in een persbericht laten weten dat ze de berichtgeving van de NOS “onjuist en suggestief” vonden.

AS’80 is in gesprek met een hockeyclub om daar te kunnen trainen en met de gemeente over een lichtinstallatie bij één van de grasvelden. FC Almere zoekt alternatieven voor de trainingen binnen Almere-Haven. “Tot die tijd laat FC Almere het aan de teams zelf over. De één zal het belachelijk vinden als alle trainingen zouden worden afgelast, de ander zal het onverantwoord vinden om er op te trainen. In principe hebben alle teams één training op gras en één op kunstgras”, zegt voorzitter Edo Westerbeek.

AMVJ besloot eerder om kinderen onder de 13 jaar en keepers op gras te laten trainen. De club neemt voorlopig geen aanvullende maatregelen. “Ik ga het nog wel met mijn bestuur bespreken, maar ik ben niet direct geneigd om de tent dicht te gooien. Want dan halen onze hele trainingsfaciliteit weg. We doen nu de dingen die we kunnen doen. Voor de kleintjes hebben we lampen opgehangen op het grasveld”, aldus voorzitter Dirk Landsaat.

AMVJ wacht verder, net als veel andere clubs, gemeenten en de KNVB, het RIVM-rapport af. Landsaat: “Voorlopig is het zoals het is. In december komen we weer bij elkaar. We hebben wel een aanvraag gedaan voor verlichting voor ons grasveld.”

Morgen (woensdag) wordt er in de gemeenteraad van Amsterdam over de berichtgevingen over kunstgras gedebatteerd.

Tekst: Koen Vanhellemont

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)