Geinburgia

Geinburgia voorzitter Muller: “De jeugd heeft immers de toekomst”

In Driemond is Geinburgia gevestigd, nog echt een dorpsclub in de gemeente Amsterdam. Samen met onder meer de tennisvereniging en de biljartclub worden de accommodaties gedeeld. Hierdoor vervullen de sportverenigingen een belangrijke maatschappelijke functie in het gebied. Ron Muller, de voorzitter van Geinburgia, geeft aan dat er binnen de vereniging geen paniek heerst over het coronavirus. De club ondervindt ook geen financiële gevolgen van het stilleggen van de competitie. Zo zijn de contributies al geïnd, wordt er met vrijwilligers gewerkt en heeft de vereniging een gedeelde kantine, waardoor dit uitbesteed is. “We zijn niet de rijkste, maar misschien wel de gezondste club”, lacht de voorzitter.

Op 30 mei bestaat de club 70 jaar en heeft de vereniging verschillende activiteiten gepland staan. “We hebben het plan om het eerste elftal te laten spelen tegen het oud-eerste elftal,  we streven ernaar omdat door te laten gaan. Voor ons als kleine dorpsclub zijn dat natuurlijk de leuke dingen.” Het eerste elftal, dat uitkomt in de zondag vierde klasse F, kan dit seizoen niet direct degraderen naar de vijfde klasse. Dat komt doordat de KNVB DWSV heeft geroyeerd. Wel staat de ploeg van trainer Peter van Buuren laatste in de competitie. Echter zijn de verschillen onderin klein.

Bekijk hier de stand in Zondag 4F

De club is een paar jaar geleden begonnen aan een plan om de jeugd langer te behouden en de doorstroming naar de senioren te bevorderen. Net zoals veel andere verenigingen was er jaarlijks een grote uitstroom van 16- en 17-jarige spelers. Geinburgia wil deze spelers graag behouden. Er is gekozen voor een benadering waar plezier en sportiviteit het belangrijkste zijn. Naast het voetbal organiseert Geinburgia uitjes en andere activiteiten, zodat jeugdspelers het leuk vinden om te blijven voetballen. “Allemaal zodat de jeugd zegt: het is leuk om hier te zijn.” De vereniging plukt nu de vruchten van de aanpak. Er kwamen en bleven meer spelers in deze leeftijdscategorie. Geinburgia zag daarnaast het niveau stijgen. Zo speelt de huidige onder 17 in de tweede klasse, onder meer JOS Watergraafsmeer en AMVJ zijn daar ook actief. Twee 15-jarige spelers hebben al gedebuteerd in het eerste elftal. De club wil graag jeugdspelers behouden, zodat die over een paar jaar ook het eerste elftal definitief kunnen versterken. Met het uiteindelijk doel dat het team stabiel mee gaat doen in de vierde klasse en daarop kan voortborduren. “De jeugd heeft immers de toekomst. Door plezier en sportiviteit binnen de vereniging te behouden, hopen we dat ze ook bij de senioren blijven.” De voorzitter verwacht dat er over twee jaar spelers de overstap naar het eerste elftal kunnen maken. Ook heeft hij gesproken met de spelers uit het eerste elftal, om die de komende seizoen nog te behouden. Geinburgia is ook op dit moment op zoek naar meerdere versterkingen van buitenaf.

“We zijn aan het kijken of we ook spelers van andere verenigingen kunnen aantrekken, bijvoorbeeld spelers van Diemen. Ze zijn welkom bij ons”, vertelt Muller. Recent besloot Diemen om op zondag geen prestatievoetbal meer te gaan spelen. Bij Geinburgia gaan er geen geluiden rond om de overstap naar de zaterdag te maken. “Dat speelt bij ons niet, de spelers willen op zaterdag bijvoorbeeld werken en op zondag spelen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)