Gestolen zege voor De Volewijckers

Het kan niet op voor De Volewijckers. Zes punten uit de laatste twee wedstrijden. Zaterdagmiddag werd in een thuiswedstrijd een zwaar bevochten 3-2 zege geboekt tegen FC Castricum. De Amsterdammers mochten Castricum-doelman Lars Beuker bedanken, want hij ging in de fout bij de 3-2.

Vanaf de aftrap zocht FC Castricum de aanval, en Volewijckers-doelman Mitchel Vincken kon meteen in actie komen. Uit het niets, na zeven minuten op de klok, kwam de thuisclub op voorsprong. Volewijckers-vleugelspeler Mo Arbioui werd op de rechterflank vogelvrij aangespeeld en verraste doelman Beuker met een knal in de verre linkerhoek: 1-0. Het was meteen de laatste actie voor de behendige speler. Arbioui verliet het speelveld met een hamstringblessure, en werd vervangen door Tarik Karim.

FC Castricum was niet van slag, en ging op jacht naar de gelijkmaker. Het team van trainer Ralph Blom was heer en meester.
Na twintig minuten spelen was middenvelder Erwin van Velzen dicht bij de 1-1, maar stuitte op doelman Vincken. De Volewijckers had het moeilijk, de slag op het middenveld ging verloren: constant veroverde FC Castricum de bal. Onder andere de sterk spelende rechtsback Stijn Peijs en in de voorhoede de handenbinders Elario Zweet en Joris Peijs gaven het team van Frank Schuitemaker handen vol werk. Tien minuten voor rust was daar dan eindelijk de verdiende treffer voor Castricum. Een vrije trap van aanvoerder Thom Helling bereikte het hoofd van Justo vd Werf: zijn kopbal zeilde met een boog in de bovenhoek: 1-1. Piepend en krakend haalde De Volewijckers de rust.

In het tweede bedrijf tapte De Volewijckers uit een ander vaatje. Het speelde veel feller, en elftal stond beter compact dan in de eerste helft. In de 46e minuut was doelman-Beuker een sta in de weg bij een knal van Volewijckers-spits ‘Appie’ Challaoui. Tien minuten later ontving Challaoui een strakke voorzet vanaf links, en haalde keihard uit. De bal ging rakelings naast het doel. Na 58 minuten spelen volgde een opmerkelijk moment. FC Castricum speler Joris Peijs werd weggestuurd met een dieptepass. Doelman Vincken was eerder bij de bal, maar beide spelers kwamen licht in botsing, waarna scheidsrechter Van Klink de bal op de stip legde. Een cadeautje voor Castricum. Midvoor Zweet stond achter het kanon, maar doelman-Vincken had zijn revanche:
via zijn vingertoppen en buitenkant paal sloeg de bal achter in het struikgewas.

FC Castricum nam in de 71e minuut door Elario Zweet de leiding. Hij ontving uit een vrije trap op links de bal, en trof met een laag schot doel: wat zelfs de geweldige Vincken kansloos liet: 1-2. De Volewijckers was snel op gelijke hoogte. Een minuut later was bij de groen-witten Robin de Weij de gelukzoeker. De prima invaller liet een schot iets buiten de zestien los. De knikker werd door een FC Castricum verdediger licht aangeraakt, waardoor doelman Beuker en een verdediger op de doellijn kansloos was: 2-2.

Dit doelpunt gaf de thuisclub duidelijk een ontzettende boost. Volewijckers ging vol op de aanval voor de winst. Aangezien FC Castricum dezelfde gedachte had, werd het een spannende eindfase. Waar FC Castricum andermaal het blokbeton Vincken tegenkwam met enkele reddingen, had De Volewijckers het geluk mee met een blunderende doelman. In 87e minuut haalde Volewijckers invaller Issam El Bakkali keihard uit. De bal viel op schouderhoogte als een hete kroket uit de handen van Beuker, en zijn reactie daarna was te laat: de bal had de doellijn gepasseerd: 3-2.

De Volewijckers kan weer drie punten bijschrijven. Eén in de categorie van gestolen punten. Maar was er niet eens in het verleden voetbalanalist Ton Ojers op Noord-Holland Sport-tv die zei; ‘gestolen punten, die zijn de lekkerste’. Volewijckers trainer Schuitemaker kan dit na deze zege alleen maar beamen. De Volewijckers speelt volgende week in Den Helder tegen HCSC. Voor FC Castricum staat een thuiswedstrijd tegen ZVC’22 op het programma. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3a

Tekst: Peter Oud