Goede bezinning bij DVVA

Zaterdagmiddag was er ook bij voetbalclub DVVA ruimte voor bezinning. Voorzitter Maarten Smakman had zijn clubleden opgeroepen om naar het clubhuis te komen, waar in samenwerking met Het Amsterdamsche Voetbal een discussie over het geweld in het amateurvoetbal op gang moest komen. Smakman wees er vanaf het begin op dat het over de voetballers en de club moest gaan. De presentatie was in handen van Mathijs Groenewoud en achteraf was de conclusie dat het een zeer geslaagde avond was geweest.

‘Van onderaf’, liet Smakman ons eerder weten ‘en niet meteen naar de KNVB of de maatschappij wijzen’. Hiermee doelde de voorzitter op het feit dat bezinning bij jezelf begint. Daarmee werd ook geopend. Na een korte terugblik op het drama van de afgelopen week, werd iedereen uitgenodigd om zijn ervaringen op het voetbalveld te delen. Iedereen mocht hierbij achter de microfoon gaan staan. De meningen liepen uiteen. Een spreker vond dat het wel meevalt, hij had in tientallen jaren voetbal maar een paar ‘rotwedstrijden’ meegemaakt. Anderen hadden wel degelijk fysiek geweld meegemaakt. Sommigen twijfelden zelfs of ze nog wel door willen voetballen, aangezien harde overtredingen ook hun maatschappelijke carrière kunnen beïnvloeden. Een scheidsrechter gaf zijn visie en ook de dames lieten van zich horen. Waarbij verteld werd dat er bij het damesvoetbal vooral de mannelijke leiding is die zich het meest opwindt.

Mathijs Groenewoud en Maarten Smakman

Na het delen van deze ervaringen was er een panel met voorzitter Joop Vlug van JOSWatergraafsmeer, voorzitter Smakman van DVVA, Jeroen van Bemmelen van Het Amsterdamsche Voetbal, voorzitter TABA Anton Noorman en Rianne van Zandbergen, speelster en medewerkster van de KNVB. Tijdens dit panelgesprek kwam de vraag ter tafel of de regels wel voldoen in het amateurvoetbal, in hoeverre het normaal is dat iedereen maar tegen de scheidsrechter mag praten en hoe dit in andere sporten functioneert. De vraag die bleef hangen was of het daadwerkelijk mogelijk is om dingen te veranderen. Smakman is daar wel van overtuigd, maar benadrukte nogmaals dat de clubs zelf moeten beginnen.

Na het panel werden de aanwezigen naar de kleedkamers gestuurd om over vastgestelde thema’s te praten. Hierbij was de vraag wat je er als speler zelf aan kunt doen, wat de club eraan kan doen, wat er op het sportpark gerealiseerd kan worden en wat er naar de KNVB gecommuniceerd moet worden. Hieruit kwamen zeer veel suggesties. Enkelen hiervan zijn:
Bij een team mag alleen de aanvoerder praten tegen de scheidsrechter. Vooraf aan ieder seizoen worden de gedragregels van de club doorgesproken en eventueel ondertekend. Clubs maken afspraken over de regels op het sportpark en er moet de mogelijkheid zijn om als team van het veld te lopen als men zich bedreigd voelt of als de grens bereikt is. Deze punten werden nog even kort besproken, alvorens Jaap Verkroost, voorzitter van KNVB district West 1 nog een korte toespraak hield. Ook Verkroost benadrukte dat de bal nu bij de clubs ligt en er van onderaf initiatief moet komen. De KNVB wil wel overal meedenken, maar gaat niet ineens regels van bovenaf opleggen.

Voorzitter KNVB West 1 Jaap Verkroost

De centrale bijeenkomst werd hierna afgesloten en onder het genot van een drankje praatte iedereen nog even na. Een bizarre week werd afgesloten en bij DVVA was het duidelijk dat het voetbal absoluut door zal gaan, simpelweg omdat iedereen er heel veel plezier aan beleefd. De vraag blijft of er iets zal veranderen als straks de competitie weer wordt hervat. Het antwoord hierop was gisterenavond ‘ja’. In juni zal blijken of dit ook stand heeft gehouden.

Ook Eredivisie-live maakte een reportage bij DVVA, via onderstaande link kunt u deze bekijken.
http://eredivisielive.nl/video/100109-amateurclub-dvva-gaat-dialoog-aan-over-respect-in-de-voetballerij.html

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!