Het Talent: Daan Vaneman (FC Aalsmeer)

Amsterdam zit vol met talent. Zelfs vanuit de amateurwereld wordt het profvoetbal gehaald: van Daryl van Mieghem tot Dennis Kaars en van Gyrano Kerk tot Leandro Resida. Elke week lichten wij een talent uit, eentje waarvan we in de komende jaren nog veel kunnen horen. In deel 21: Daan Vaneman (19), die zich steeds meer optrekt aan het niveau bij zaterdag eersteklasser FC Aalsmeer.

Afgelopen weekend hebben jullie eindelijk weer gewonnen. Hoe hard hadden jullie die drie punten nodig?
“Natuurlijk heel hard, want we stonden bijna in het degradatiegebied. Daar horen we voor mijn gevoel niet thuis. We zijn best aardig begonnen, maar ook behoorlijk weggevallen door een hoop blessures. Zaterdag hebben we weer laten zien dat we een team zijn wat hard voor elkaar kan werken en vol de druk erop kan gooien. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij ons kunnen handhaven. Dat moet ook, als je kijkt naar wat voor team wij hebben. Ik vind dat wij gewoon in de eerste klasse horen.”

Cor van Garderen had het laatst over de kritiek van buitenaf. Hoe komt dat bij jou aan als jonge jongen?
“De wedstrijd tegen ARC (2-4) stond ik centraal achterin, een plek waar ik niet vaak heb gespeeld. In de lokale pers werd gezegd dat het een grote misvatting was van mijn trainer om mij daar neer te zetten. Dat ik verzoop. Het was inderdaad niet mijn beste wedstrijd, maar ik moest door op hun nummer tien. Ik zou dus juist meer de verdediging verlaten, misschien dat ik daarin onwennig leek. Ik heb verder niet zoveel met die kritiek. In principe mogen ze van mij schrijven wat ze willen, als ze denken daardoor een leuker stukje te kunnen maken. Ik weet wat ik moest doen en wat mijn trainer ervan vindt. Dat is voor mij belangrijker.”

Maar centrale verdediger.. Op de selectielijst stond je als middenvelder. Wat is je echte positie?
“Vorig seizoen heb ik in de Zondag 1 als linksbuiten gespeeld, in de jeugd was ik afwisselend linksback of linkshalf. Linksback in het seniorenvoetbal is heel anders dan bij de junioren. Bij FC Aalsmeer spelen we in de jeugd niet zo hoog als in het eerste. Nu speel je tegen rechtsbuitens die allemaal divisie-niveau hebben gevoetbald en die spelers zijn vaak al de betere voetballers. Daar moest ik wel aan wennen. Als linkshalf kom ik beter tot mijn recht. Ik kan aanvallend meer brengen, heb best een aardig loopvermogen. Dan ben ik niet alleen op verdedigend vlak bezig.”

Waarom heb je de overstap gemaakt naar de Zaterdag 1?
“Ik was eigenlijk nog A-junior toen ik halverwege vorig seizoen naar de Zondag 1 ging. Daar heb ik het echt naar mijn zin gehad, maar toen kwam de kans om bij de Zaterdag 1 aan te sluiten. Ik heb het er met Cor over gehad. Je bent jong, je moet zo snel mogelijk aan het niveau wennen. Daar heb ik ook even nodig voor gehad. In het begin had ik veel last van kleine blessures. Een hamstring, dan weer een klein beetje last van de lies. Van die kleine dingen waardoor je niet helemaal voluit kan omdat je moet wennen aan de intensiteit. Ik heb gewoon even een gewenningsperiode nodig gehad.”

Foto: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)