Hoe is het met… Alain Munoz

Uit het oog maar niet uit het hart. In de rubriek ‘Hoe is het met..’ gaan we op zoek naar bekenden uit de Amsterdamsche voetbalwereld die uit het gezichtsveld zijn verdwenen. We trappen af met Alain Munoz (48), jarenlang een vast gezicht bij Zeeburgia en tegenwoordig sportschoolhouder in het zonnige Barcelona.

Zestien jaar liep hij rond in Amsterdam-Oost, nadat zijn actieve voetballoopbaan hem al door de hele stad leidde. Munoz begon bij DWG (na twee fusies inmiddels Parkstad), speelde vervolgens ook voor DCG en verhuisde in zijn tienerjaren met zijn ouders naar Voorthuizen. Daar speelde hij voor het plaatselijke VVOP en zelfs het Utrechts Jeugdplan. Na drie jaar in het Gelderse dorp keerde Munoz terug in de grote stad om bij DWV het eerste elftal te halen. Twee proefperiodes bij Ajax waren voor hem immers net iets te hoog gegrepen.

Ook NEC’75, Schellingwoude (“een heerlijke tijd”) en Xanthos mochten van de voetbalkunsten van de spits genieten. Met weemoed kijkt hij terug op periodes onder Henny Schipper, John Kila, Kees Bregman en Ron van der Velde. Met laatstgenoemde werkte hij samen bij Zeeburgia, waar Munoz tussen zijn 31ste en 38ste speelde. Daarvoor was hij al actief als jeugdtrainer bij de club. “Deze club is mijn liefde geworden.”

Nadat hij zelf stopte met voetballen, werd hij assistent-trainer bij het eerste elftal. “Op een gegeven ogenblik heb ik het voortouw genomen om een nieuw bestuur te vormen, en heb dit met resultaat voor elkaar gekregen, kan ik wel zeggen.” Munoz was zelfs vicevoorzitter met het seniorenvoetbal als portefeuille. In die periode promoveerden de Amsterdammers naar de eerste klasse.

Daarna koos Munoz voor een buitenlands avontuur en besloot zijn geluk te gaan beproeven onder de Spaanse zon. Barcelona werd zijn nieuwe thuis. “Ik heb m’n draai hier helemaal gevonden en heb een sportschool samen met een vriend van me. Barcelona is een wereldstad. Ik kwam hier al vanaf 2003 en ben altijd verliefd op de stad geweest. Ik had hier al veel vrienden wonen en de overgang was niet heel moeilijk.”

Het voetbal kan hij niet loslaten. Als fervent supporter van FC Barcelona waagt hij een enkele keer zelfs een bezoekje aan het jeugdcomplex La Masia om daar de sterren van de toekomst te kunnen aanschouwen. En Munoz blijft de Amsterdamse voetbalwereld in de gaten houden. “Via Facebook en Instagram heb ik best veel contact met iedereen en Het Amsterdamsche Voetbal volg ik bijna elke dag om te kijken hoe het met oud-teamgenoten of trainers gaat. Zo blijf ik op de hoogte van wat er op de velden gebeurt. Voor al mijn voetbalvrienden: ik blijf jullie volgen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)