Jan Hoeve Dorpentoernooi: de hete strijd tussen de dorpen

Nu het eind van het voetbalseizoen nadert, is het in de regio Landelijk Noord tijd voor het jaarlijks terugkerende Jan Hoeve Dorpentoernooi. Zes verschillende dorpen strijden om de felbegeerde trofee, maar het belangrijkste is natuurlijk de reputatie. De winnaar mag zich namelijk voor een jaar het beste dorp van Landelijk Noord noemen. Het Amsterdamsche Voetbal analyseert samen met Jeroen Breedijk ‘de hete strijd tussen de dorpen’.

Vorige week vrijdag opende het 45e Jan Hoeve Dorpentoernooi met de groepsfase. Verdeeld over de maand mei strijden de zes dorpen Zunderdorp, Schellingwoude, Holysloot, Ransdorp, Broek in Waterland en Durgerdam om het dorpentoernooi, vernoemd naar overleden HBOK-boegbeeld Jan Hoeve. “Het is ooit begonnen met een toernooi voor jongeren tussen 12 en 16 jaar oud”, vertelt Jeroen Breedijk. “Dat was zo’n groot succes, dat de leeftijd werd aangepast naar de senioren. Sindsdien is het een soort mini-WK in Landelijk Noord.”

affiche 2014

“Het kan er soms hard aan toe gaan. Niemand wil van elkaar verliezen, de gemoederen lopen hoog op. Het toernooi is één grote rivaliteitenstrijd”, zegt Breedijk. “Vriendengroepen worden voor twee weken gesplitst omdat ze dan ‘van het andere dorp zijn’. Selecties bestaan voor 70% uit spelers die afkomstig zijn of wonen in hun dorp. De andere dertig zijn verwanten. Dan kan je begrijpen dat er een echte rivaliteit is.”

Jaarlijks staan er zes vrijwillige ‘bondscoaches’ klaar om de dorpen naar de roem te leiden. Elk dorp heeft de beschikking over enkele spelers uit de tweede klasse, al worden er ook een paar veteranen opgetrommeld voor het toernooi. Zo speelt HBOK-aanvaller Tom Clobus namens Broek in Waterland. Breedijk: “De teams zijn verdeeld over alle niveaus, van tweede klasse tot vriendenteam. Maar wat het niveau ook is, iedereen geeft alles om te winnen van de rivaal. Dat maakt het mooi. Sommige spelers hebben door de jaren heen zelfs de status van ‘local hero’ verworven.”

Broek in Waterland was vorig jaar de winnaar van de 44ste editie
Broek in Waterland was vorig jaar de winnaar van de 44ste editie

Dit jaar zal Broek in Waterland zijn titel moeten verdedigen. Recordkampioen Zunderdorp wordt echter door Breedijk als favoriet gezien, ondanks dat ze de afgelopen vijf edities niet wisten te winnen. “Voor Zunderdorp spelen de beste spelers. Toch zorgt dit toernooi altijd voor een verrassing.”Breedijk komt tijdens het dorpentoernooi uit voor Holysloot. “Een wedstrijd tussen Holysloot en Zunderdorp was soms een ordinaire schoppartij. Op het veld zijn het rivalen, na het laatste fluitsignaal zijn het de beste vrienden. Dat is de charme van het dorpentoernooi.”

Verslag Joachim van der Marck

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)