JOS geeft gedaanteverandering glans met zevenklapper tegen ‘T Zand

“Het was na lange tijd weer leuk om ons spel te zien. Voor het eerst sinds tijden zag ik weer plezier.” Trainer Roy van der Mije vatte de gedaanteverandering van JOS/Watergraafsmeer goed samen. Het verschil met de 4-0 nederlaag vorige week tegen SWZ Boso Sneek was groot, zo niet honderdtachtig graden omgekeerd. Met een kinderlijk eenvoudige 7-0 overwinning op ‘T Zand zetten de Amsterdammers een goede stap in de nacompetitie om volgend seizoen ook in de Hoofdklasse uit te mogen komen.

Nacompetitie spelen voor lijfsbehoud is nooit leuk, zegt Van der Mije. Hij maakte het twee seizoenen achter elkaar mee bij EDO, moest vorig jaar zelfs zes wedstrijden spelen om het vege lijf te redden (wat niet lukte) en de voortekenen van deze rit zijn ook niet rooskleurig. Tweeëntwintig ploegen strijden voor twee plekken. Twee poules winnen en JOS blijft Hoofdklasser. Maar na de 8-3 overwinning van Quick 1888 op ‘T Zand moest JOS ook aan het doelsaldo werken tegen de eersteklasser uit Tilburg om uitzicht te houden op de eerste poulewinst.

Vanaf de eerste minuut ging dat al de goede kant op. Binnen het kwartier stond er een niet al te verrassende 3-0 op het scorebord. ‘T Zand kwam er simpelweg niet aan te pas. Reggie Schaap opende na negen minuten het bal door een diepe bal binnen te houden en de verkeerd gepositioneerde doelman Wouter Kogels te passeren. Vlak daarna bekroonde Maurice Renger een goede individuele actie met een schuiver in de korte hoek, even later leidde diezelfde Renger de 3-0 in toen zijn hoekschop via Alex de Bruijne bij Schaap terecht kwam. Van dichtbij hoefde de aanvaller alleen zijn voet er tegenaan te zetten.

Nog voor de rust maakte diezelfde Schaap oog-in-oog met Kogels zijn derde van de middag: 4-0. ‘T Zand kwam niet verder dan een harde kopbal van Daan van Hal die stijlvol uit de kruising werd getikt door doelman Colby Harmon. Om op doelsaldo Quick 1888 voorbij te gaan moest JOS in de tweede helft aanzetten. Met een prachtige vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied zorgde Renger voor de 5-0 en Tiago dos Santos tikte na goed doorzetten de 6-0 binnen.

Foto HAV | De vrije trap van Maurice Renger voor de 5-0.

Daarna viel het tempo in de wedstrijd behoorlijk terug. Het slotakkoord was voor Renger, die met het laatste balcontact van de wedstrijd een strafschop verzilverde en de 7-0 op het scorebord zette. Dat ‘T Zand de daaropvolgende strafschoppenserie won (9-10), was slechts voor de eer.

Na het debacle van vorige week gaf dit Van der Mije vooral een heel goed gevoel. “Vorige week was het alsof je met een mes door je hart werd gestoken. Toen heb ik dingen gezien waarvan ik had gehoopt dat het verleden tijd was. Ik heb de ploeg een compliment gemaakt hoe ze dat vandaag hebben opgepakt.”

Foto HAV | Tiago dos Santos (l) wordt na zijn doelpunt gefeliciteerd door Reggie Schaap

Donderdag moet de uitwedstrijd in Nijmegen tegen Quick 1888 uitwijzen of deze zevenklapper de Amsterdammers de juiste richting in heeft geholpen. Vanwege het betere doelsaldo (+7 om +5) volstaat een gelijkspel. “Volgende week moeten wij er staan. Heel simpel. Onze trots was het afgelopen half jaar weg, het is tijd om dat terug te pakken. Wat er ook gebeurd is, alles moeten wij opzij zetten. Het gaat om één ding: JOS erin houden. Dit is het begin, nu moeten we er een vervolg aan geven.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie zondag.

Foto’s Het Amsterdamsche Voetbal

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)