JOS Watergraafsmeer is achter de schermen al druk bezig met 2023/2024

JOS herstelt en wint verdient van Unitas

Trainer-coach Cor ten Bosch vond dat zijn ploeg vorige week in Breda te weinig leverde. ,Elke wedstrijd is er eentje die we in potentie zouden kunnen winnen’’, zegt de oefenmeester. ,Met die instelling moet je het veld ingaan. We moeten elke week tot het uiterste gaan en beseffen wat we in handen hebben. Het resulteerde zondagmiddag in een enerverende partij voetbal tussen subtopper Unitas uit Gorinchem en JOS. Eindelijk, na maanden van droogte, mochten er weer drie punten bijgeschreven worden op Sportpark Driebrug: 2-1.

Cor ten Bosch

Ruzie met de bal, zo omschreef de gelouterde oefenmeester de situatie waarmee zijn spelers te maken hadden tegen Baronie een weekje eerder. Ook zondagmiddag ging het niet van een leien dakje. De openingsfase was rommelig, soms zelf slordig. De passing was nog te onnauwkeurig, het had niets te maken met een flegmatieke houding van spelers. Wellicht een tikkeltje overconcentratie? De wil om het goed te doen. Veel inzet, hoog tempo. Door onzuiverheden werd JOS doelman Bas Schol toch wel enkele malen in verlegenheid gebracht, al gleed hij zelf ook nog een keer verraderlijk weg. Unitas wist niet te profiteren in de beginfase.

De beste kans in de openingsfase voor JOS was voor Boris Santen. Geheel vrij nam de boomlange middenvelder te gehaast de bal half-volley. Een gouden of een ijzeren, flitste ongetwijfeld even door zijn gedachte. Het werd een ijzeren. Jos bleef daarna dreigend over de vleugels; vooral Revellinio Slijters en Richie Owusu-anasah waren ouderwets ‘op de brommer’, waar Unitas weinig tegenover kon zetten. In die fase werden aan beide kanten ook stevige overtredingen gemaakt. Scheidsrechter Jaafar Aafouallah koos ervoor in te grijpen bij onbesuisde acties, maar liet mannelijke duels ook toe. Hij zat er kort op, en dat was niet onverstandig.

JOS mocht opnieuw aanleggen voor een kans; de man met een fluwelen trap – Kevin Huijsman – schoot in de muur en ook een schot van Reggie Schaap verontruste Unitas keeper Ronald Vlot niet. In die fase was de ‘ruzie met de bal’ toch nog niet helemaal bijgelegd door Huijsman en Tim Plemper. Wel wist JOS de controle te pakken en langer de bal te houden en het spel te bepalen, zonder dat het richtingloos werd. De besluiteloosheid rondom het strafschopgebied zorgde er voor dat er nog te weinig dreigende kansen uit voortkwamen.

Ook Unitas deed nog mee en kwam met gevaarlijk uitbraken in de buurt van doelman Schol, die als een waar ijskonijn in het doel stond. De jeugdige keeper heeft zich in een aantal maanden ontpopt als een betrouwbare waarde. Unitas mocht aanleggen voor een doelrijpe kans, na een zwaar bestrafte overtreding van Sam Nijpels. De muur bleek solide genoeg om dat gevaar te beslechten.

Bas Schol heerst

Na ruim een half uur was het Tim Plemper die JOS op een 1-0 voorsprong schoot. Een droge knal met zijn rechterbeen. Vlot was nagenoeg kansloos, ook al omdat de bal een vervelende stuit meekreeg. Een minuut later mocht JOS alweer juichen. Nu was het Schaap dat voor de jubelende stemming zorgde. Een goed uitgespeelde aanval over rechts, waardoor er plots een leger (vrij staande) spelers klaarstond om in te schieten. Schaap zorgde al glijdend voor de 2-0.

Voor Unitas het startsein om voor de rustpauze een aansluiting te maken. Doelman Schol redt vlak voor rust uiterst moeizaam en heel knap een diagonaal schot van Raphael Nartey. Aan de andere kant een kansrijk moment voor JOS, maar de arbiter wuift het appelleren voor een strafschop resoluut weg.

Ook de tweede helft was boeiend. Het publiek werd vermaakt door twee teams die wilden voetballen, elkaar soms lieten voetballen maar ook scherpe duels uitvochten tegen elkaar. Schol moest al weer snel handelend optreden in een lastige één tegen één situatie en kwam als winnaar uit de strijd. Mogelijkheden dienden zich weer aan voor JOS, maar ook Owusu-anasah had net even iets te veel tijd nodig in het maken van keuzes in de buurt van het vijandige doel. Plemper krijg een goede kans, maar schiet hard over. Unitas probeert weer aan te zetten, JOS geeft geen krimp en blijft stoïcijns verdedigen. De beste kans voor JOS was voor Schaap; de bal werd goed vrijgemaakt over links en Schaap dribbelt behendig richting doel en komt oog in oog met Vlot. Rakelings over. Het spel bleef op maar en neer golven.

Tony Tol vocht verbeten duels uit

Na de gebruikelijke wissels in beide teams, bleven de randen opgezocht worden. Unitas probeerde het met een slotoffensief. Vrije trappen, corners. JOS bleef overeind. Tony Tol, routinier vond het nog spannend: “Op het laatst was het billenknijpen”. Daarmee doelde hij op een misverstand in blessuretijd bij JOS tussen doelman en verdediging, waardoor Unitasser Omar Boulamhayan kon profiteren: 2-1. Verder dan dat kwam het niet. JOS behaald een belangrijke overwinning en krijg meer zicht op de middenmoot. De komende weken staan er boeiende duels op het programma, te beginnen bij DEM. De ploeg uit Beverwijk voelt de adem van JOS in de nek.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de derde divisie zondag

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)