Net als in November 2022 kon JOS ook vandaag ADO'20 niet verrassen

JOS Watergraafsmeer kan kampioensfeest ADO’20 niet verstoren

ADO’20 had zondagmiddag in de thuiswedstrijd tegen JOS aan nog één overwinning genoeg om kampioen te worden. De enige overgebleven concurrent, VVSB, had van ‘goede buur’ DEM zaterdagmiddag al met 1-3 verloren. De statistieken waren zondagmiddag niet in het voordeel van JOS met één overwinning, twee gelijke spelen en acht nederlagen tegen ADO’20. Na een 2-0 achterstand bij rust probeerde JOS nog het tij te keren. Met drie doelpunten na rust kon kampioen ADO’20 vlak voor tijd de champagne definitief ontkurken.

Blessure Bas Schol

ADO begon voortvarend aan de wedstrijd en de 1.500 toeschouwers zagen dat ADO’20 JOS direct naar achteren dirigeerde, maar dat JOS ook een prima partij mee speelde. Vanaf de aftrap kreeg ADO wel een aardige mogelijkheid, maar de bal rolde over de achterlijn over de voet van Bas Schol. Ook daarna ‘werk aan de winkel’ voor Bas Schol. Voor de rustpauze kon de ploeg van Cor ten Bosch, die volledig was, slechts enkele malen tot wat mogelijkheden komen. Het werd wel vaker eenrichtingsverkeer naar het doel van Bas Schol, die zich na een klein half uur aangeslagen moest laten vervangen door tweede keeper Edwin Subibyo. Op dat moment leidde ADO met 1-0, door een eenvoudige intikker van Milan Zonneveld, die in de heenwedstrijd in de allerlaatste minuut JOS pijn deed door toen de winnende treffer binnen te schieten. Doelman Schol ging niet vrijuit en wat dat betreft, de pechfactor, blijft JOS weinig bespaard.

JOS Bas Schol
Doelman Bas Schol werd na een klein half uur vervangen vanwege een blessure

Penalty

Een overtreding van Virgil Smith na een half uur, werd door Scheidsrechter Luc Tissingh bestraft met een penalty. Uit een aanvalsmoment van JOS, waar een cornerbal opnieuw voorgegeven moet worden, countert de thuisploeg er snel uit. Smith krijgt geel en Subibyo keerde de eerste inzet van Daan Boerlage, maar bij de tweede poging was Boerlage wel onverbiddelijk: 2-0. ,,We speelden echt niet onaardig”, vond JOS trainer-coach Cor ten Bosch. ,,Ik vond dat we de eerste twintig minuten behoorlijk onder controle hadden. Voor de blessure van Bas Schol geven we eigenlijk geen kans weg. In de rust wissel ik twee keer en hebben we met elkaar gesproken. Zo slecht was het niet, we deden mee.”

Pijnlijk

Na rust hield ADO wel het veldoverwicht, het verschil tussen de twee ploegen is groot. JOS krijgt de kans op 2-1, na een rebound die beter afgewerkt moet worden. De thuisploeg slaat vervolgens in een tijdsbestek van twintig minuten drie keer toe en trakteerde JOS op een pijnlijke nederlaag. Henry Opoku tekende met een fraaie treffer voor 3-0, opnieuw Milan Zonneveld voor 4-0 en het slotakkoord was voor Milan Klopper die de laatste treffer, 5-0, binnenschoot en voor ADO de titel in de zondag derde divisie veilig stelde. ADO wint wel verdient, enigszins geflatteerd en promoveert zo naar de tweede divisie. De kopzorgen voor JOS, behoud in de zondag derde divisie, zijn nog niet voorbij. ,,We moeten de komende drie duels zeker twee keer winnen en dan nog zijn we afhankelijk. Dat is onze situatie. We kunnen rekenen wat we willen, maar in deze positie zitten we nu eenmaal”, zuchtte Ten Bosch nog maar eens diep.

Derre Kwee

Toch is er ook nog positief nieuws te melden uit de Watergraafsmeer. Derre Kwee (28), voormalig AFC-er, traint sinds deze week mee met JOS. Kwee begon te voetballen bij Quick ’20 in zijn woonplaats Oldenzaal, waarna hij op jonge leeftijd gescout werd door FC Twente. In 2013 debuteerde Kwee in de Eerste divisie voor Jong Twente. In totaal speelde hij achtenveertig wedstrijden voor Jong Twente in de Jupiler League. In 2015 maakte Kwee de overstap naar FC Emmen. In 2016 vervolgde hij zijn loopbaan bij HHC Hardenberg en in augustus 2017 ging Kwee voor AFC spelen, waar hij een studie geneeskunde aan de VU combineerde met voetballen. In principe is Kwee direct speelgerechtigd. ,,Ik ben blij dat Derre nu al is aangesloten bij JOS. Ik ken Derre goed, hij kan een absolute meerwaarde zijn in deze fase”, sprak Ten Bosch monter.