Julius Sandaal wil met Zeeburgia (zaterdag) omhoog: “Dit is het beginstation”

Het zaterdagelftal van Zeeburgia staat komend seizoen onder leiding van Julius Sandaal. De 42-jarige oefenmeester, beginnend aan zijn eerste klus als hoofdtrainer, heeft grote plannen. Niet alleen met de vierdeklasser, die volgens hem moet promoveren, maar ook persoonlijk. “Druk vind ik prettig. Er moet wel iets zijn om naartoe te kunnen streven.”

De zaterdagselectie kan net zo goed ‘Jong Zeeburgia’ genoemd worden. De leeftijdsgrens ligt op 23 jaar, het liefst nog lager, om ze op te leiden voor de Zondag 1. Met talenten weet Sandaal wel raad. Hij trainde de Onder-17 en Onder-19 van Legmeervogels en was afgelopen seizoen assistent-trainer en trainer van het tweede elftal bij derdeklasser Kagia. Zeeburgia bood hem de kans zich als hoofdtrainer te ontwikkelen. “Een mooie kans om mijn eerste stappen te zetten”, zegt hij. “Het is ook een mooie uitdaging, omdat je echt kan bouwen aan deze ploeg. Er zit enorm veel talent in.”

De Amsterdammers zijn al drie weken bezig met de voorbereiding. Afgelopen zaterdag werd er tegen een combinatieteam van Real Sranang met 5-5 gelijk gespeeld. Binnenkort staat er zelfs een trainingskamp in de Friese Heeg, met een oefenduel tegen de plaatselijke derdeklasser, op het programma. Hoewel de competitie pas over ruim een maand begint, heeft Sandaal alles al in zijn hoofd. “Je krijgt natuurlijk altijd te maken met de vorm, blessures of schorsingen, maar deze selectie is in mijn ogen goed genoeg om kampioen te worden.”

De spelers zijn net zo ambitieus en vol vertrouwen als hun trainer. Allemaal hebben ze in hun jeugdjaren op hoog niveau gespeeld. Dan is de zaterdag vierde klasse even een flinke omschakeling. Daarom willen ze er zo snel mogelijk uit. “Zij nemen ook geen genoegen met voetballen in de vierde klasse. Ze hopen nog altijd om in de toekomst hun brood te kunnen verdienen met het voetbal. Het is aan hun om die stappen te zetten.”

Sandaal was op hun leeftijd zelf ook een begenadigd talent. Hij speelde in de jeugd van VVA/Spartaan, De Volewijckers en zelfs even bij FC Volendam. Op negentienjarige leeftijd kwam hij erachter dat er meer nodig is om te slagen tussen de grote mannen. “Talent alleen is niet voldoende. Je moet ook discipline hebben. Dat ontbrak een beetje bij mij”, zegt hij eerlijk.

Hij besloot zijn voetbalschoenen op te bergen en voetbalde op latere leeftijd nog even voor FC Aalsmeer en Nautilus. Met zijn eigen kinderen kwam hij aanraking met het jeugdvoetbal en het begeleiden. Enkele cursussen later is hij klaar voor deze klus. Ondertussen blijft Sandaal zich ontwikkelen en is bezig met zijn TC2. “Ik ben heel ambitieus. Zeeburgia is niet mijn eindstation. Het is het beginstation.”

Voordat hij aan dit avontuur begon, had de oefenmeester wel een paar eisen. Het zaterdagelftal mocht geen ondergeschoven kindje zijn en hij wilde de volledige aandacht van de club. De randvoorwaarden zijn aanzienlijk verbeterd en Zeeburgia heeft zelf ook grote plannen met de Zaterdag 1. Dat zorgt er wel voor dat er druk op ligt om dit seizoen te promoveren, na de negende plaats afgelopen seizoen. “Maar die druk vind ik ook prettig. Ik heb altijd met druk gewerkt, zelfs in de jeugd van Legmeervogels. Er moet wel iets zijn om naartoe te kunnen streven.”

Foto: Kagia

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)