Home / slideshow / Karamat Ali (Zeeburgia): “Onder 21 moet op termijn doorgroeien naar hoger spelende Zaterdag 1”
Zeeburgia

Karamat Ali (Zeeburgia): “Onder 21 moet op termijn doorgroeien naar hoger spelende Zaterdag 1”

Terwijl verschillende voetbalclubs volgend seizoen starten met een Onder 23, zetten Hoofd Operationele Zaken Roger Karamat Ali en Hoofd Opleidingen Mike Kolf met Zeeburgia een nieuw traject in met een Onder 21-team. De club wil middels het nieuwe elftal zorgen voor een langer behoud van grote talenten, wat moet bijdragen aan een sterke zaterdagselectie in de toekomst. “We hebben een goede Onder 21-selectie samengesteld”, stelt Karamat Ali.

Zeeburgia had al jaren een sterke wens voor een Onder 21-elftal in de jeugdopleiding. “Het is een verlenging van de opleiding, waardoor de jeugdafdeling niet bij de Onder 19 stopt”, legt Karamat Ali uit. “Na je achttiende ben je simpelweg nog behoorlijk aan het groeien, zowel fysiek als mentaal. Dat de KNVB nu deze kans biedt, scheelt een boel, want het kostte ons veel energie om de jongens te behouden. Nu kunnen zij in ieder geval voor twee seizoenen door.” De Amsterdamse vereniging ziet dat veel talenten al op jonge leeftijd denken dat ze het benodigde niveau hebben behaald. “Het is een grote misvatting bij veel jongens dat wanneer je Eerste Divisie in de Onder 19 hebt gespeeld, je stappen achteruit doet als je in een eerste elftal in de eerste klasse speelt.”

“Ze vergissen zich in wat er allemaal komt kijken bij de overgang van jeugd naar seniorenvoetbal, vooral op tactisch vlak. Ook spelen een hoop mannen die vroeger op hoog niveau hebben gespeeld, vaak op latere leeftijd nog in lagere klasses. Vrijwel alle jongens die bij ons blijven, geven aan dat ze dat onderschatten.” Na de zomer speelt Zeeburgia niet op de zondag maar op de zaterdag, wat betekent dat de club volgend seizoen vierde klasse speelt. “We beginnen natuurlijk op een ander niveau met ons eerste elftal, waardoor de beste jeugdspelers van ons in de Onder 21 gaan voetballen. Het is de bedoeling dat we gaan doorgroeien met onze Zaterdag 1 door een aantal keer te promoveren, waarna we op een leuk niveau moeten spelen om de jongens te laten doorstromen.”

De club kiest komend seizoen voor een selectie waarbij het gros van de jongens de club al goed kent. “We hebben verschillende jongens die vanuit de Onder 19 komend seizoen de overstap maken naar de Onder 21. Ook geven we jongens die vorig seizoen in de Zondag 2 uitkwamen en nog de leeftijd hebben, de mogelijkheid om zich in de Onder 21 te bewijzen. Daarnaast hebben we een aantal versterkingen van buiten onze club weten binnen te halen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mario Wormhoudt