Marianne van Leeuwen

KNVB draagt Zeeburgia-voorzitter Marianne van Leeuwen voor als directeur betaald voetbal

De KNVB gaat Marianne van Leeuwen voordragen als de nieuwe directeur betaald voetbal. De huidige voorzitter van Zeeburgia moet de opvolger worden van Eric Gudde, die in september bij de Nederlandse voetbalbond vertrekt.

Van Leeuwen werd al een paar dagen genoemd als beoogde kandidaat voor het directeurschap. Jan Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen (betaald voetbal), laat vrijdagochtend op de website weten: “We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie. Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd, het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt: het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal vandaag de dag en in de toekomst.”

Zelf hoopt Van Leeuwen eveneens op de benoeming, al houdt ze nog een slag om de arm. “Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruitbrengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is.” Van Leeuwen is een ervaren internationaal bestuurder en toezichthouder en werkte bij onder meer RELX, Sligro Food Group en Technische Unie. Daarnaast is ze lid van de Sportraad Amsterdam. Het voorzitterschap bij Zeeburgia bekleedt ze sinds 2014. De KNVB verwacht haar benoeming na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 18 juni definitief te kunnen bevestigen.

Zodra Van Leeuwen officieel is aangesteld, dan zal vicevoorzitter Huub Wilbrink de voorzittersrol op interim-basis op zich nemen. Wilbrink vertelt op de website van Zeeburgia: “Ik weet dat ik namens het hele bestuur en vele, vele leden, oud-leden en betrokkenen spreek als ik zeg dat we enorm trots zijn dat Marianne is voorgedragen voor deze prachtige functie. We gaan haar wel enorm missen, ze heeft hard en met veel resultaat gewerkt aan de professionalisering van Zeeburgia, en dat wilden we eigenlijk heel graag samen blijven doen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Zeeburgia

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)