‘Het warme bad, het familiegevoel’. ‘Het clubgebouw als huiskamer’. Zomaar wat woorden en zinnen, die we allemaal in de voetballerij en met name in het amateurvoetbal tegenkomen. In 2021 verraste De Meteoor door Charles Loots als trainer/coach binnen te halen. Bijna twee jaar na dato is de ploeg koploper en winterkampioen in de zondag vierde klasse, strijdt volop mee voor het kampioenschap en straalt in alles uit iets te willen ondernemen. Over hoe ambitie en gezelligheid hand in hand gaan.
Onderling overleg
Amsterdammer Charles Loots (56) begon als speler bij DWV in Amsterdam doorliep de gehele club. Hij speelde daarna op het hoogste amateurniveau bij FC Hilversum, DWS, Xanthos en JOS Watergraafsmeer. Na zijn voetbalcarrière als speler haalde Charles zijn trainersdiploma (UEFA A) en is inmiddels bijna vijfentwintig jaar onafgebroken voetbaltrainer.
De Meteoor past momenteel als een warme jas en Loots legt uit waarom: “Ik kende de club, omdat mijn zoon toen al lid was en tegen het eerste elftal aanhikte. Ik kwam er geregeld op zondag kijken, hoewel hij toen nog vaak op de bank zat als jonge jongen. Ik zag dat er bij de Meteoor veel gedaan werd, het is daar erg gezellig. Die gezelligheid staat hoog in het vaandel, daar moet je van bewust zijn als je de keuze maakt om aan de slag te gaan als voetbaltrainer. En die keuze voor Meteoor maakte ik bewust. Door corona werd het allemaal wat beperkter bij FC Almere, in goed onderling overleg zijn we onze eigen weg gegaan, en niet veel later kwam De Meteoor met een goed verhaal en de vraag of ik in wilde stappen. Na enige bedenktijd heb ik ‘ja’ gezegd en zijn we gaan samenwerken.”
Willen is kunnen
“Direct na corona ben ik aan de slag gegaan bij Meteoor. Ik vind het belangrijk dat de spelers graag willen, dat ze echt gas geven. Dan maakt het mij echt niet uit of ik nu een eerste of vierde klasse train en coach. En deze jongens willen heel graag. Het eerste seizoen verliep goed, maar eindigde met een (kleine) teleurstelling. Zeevogels (Egmond-Binnen) hield ons eronder doordat we op het einde wat punten verspeelden, waardoor we waren veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. We hebben één finalewedstrijd gespeeld, ook verloren. We hoopten eigenlijk gelijk al te promoveren dat seizoen.”
Aanpassing in speelwijze
“Dit seizoen hebben we tot nu toe twee vervelende nederlagen geleden. We hebben acht duels gewonnen. We draaien gewoon erg leuk. We hebben ook zeker een moeilijke fase gehad. We misten veel spelers, door blessures. Rare blessures. Vaak spelers die vier-vijf weken uit de running waren. Tijdens een oefenwedstrijd kregen spelers rake schoppen, dikke enkels tot gevolg. Gevolg was dat ik de speelwijze moest gaan aanpassen, omdat we bijna geen aanvallers meer tot onze beschikking hadden en specifieke kwaliteit hadden ingeleverd. Gelukkig is het goed opgepakt, met als gevolg dat we nu drie tot zeven punten voorstaan, met een wedstrijd meer gespeeld op de directe achtervolger(s). Dat stemt tevreden!”
Goed stel
“Het verlies van onze aanvoerder Justin Nep is nog wel voelbaar. Hij is als centrale verdediger belangrijk in de coaching en mijn verlengstuk. Hij liep een kruisbandblessure op. We hebben ook versterkingen erbij gekregen, waaronder spelers van IVV en routinier Mike de Blieck van FC Almere. Zij zijn allen belangrijk en De Blieck specifiek in het aanvalsspel. We werken met een eenentwintigkoppige selectie en als aanvallende trainer kan ik daar heel goed mee uit de voeten. Michel Pleune, assistent-trainer, en ik vullen elkaar goed aan. We zijn een team en werken heerlijk samen.”
“We houden van aanvallend technisch voetbal, met snelheid op de vleugels. We hebben een eigen denkwijze in het van druk zetten, wat we willen zien bij omschakelmomenten. Daarin komen de teamfuncties steeds dominant naar voren. Een flinke verandering voor de spelers is dat geweest, maar dit pakken ze goed op. Vanaf de eerste training zijn wij bezig geweest om dit en de speelwijze erin te slijpen, soms zonder dat de spelers het merkten. Wij hebben ze stapje voor stapje bewust en onbewust bekwamer gemaakt. Wij doen ook nog ouderwets veel ‘droogtrainen’, zoals dat heet. Aanvalsvormen erin brengen, varianten. Opties geven. Dat moet resulteren in automatismen. Wij willen ook intensiteit zien, dus we zitten er bovenop. Want het kan en moet nog beter. Maar, iedereen doet zijn stinkende best. Daar genieten we samen van.”
Uitstralen
Met een gemiddelde leeftijd van vierentwintig jaar, is de selectie relatief jong. Misschien nog wel wat onervaren. “We willen omhoog, maar we zijn wel voorzichtig in uitspraken doen. Het staat nog allemaal best heel dichtbij elkaar. Kijk maar naar alle uitslagen. Er zit geen grote uitschieters bij. Ons hoofddoel is kampioen worden. Het zou super jammer zijn als dat niet zou lukken. Wij doen er in ieder geval alles aan.”
“Ik heb een geweldige staf die ongelooflijk belangrijk zijn in het geheel; de masseur is tevens onze voorzitter van de club en beide teammanagers zijn ook bestuursleden. Ze maken dubbele uren bij de club. Ze hebben het hart op de goede plek, doen alles voor hun cluppie. Ook voor de spelers is het tiptop geregeld met kledingpakketten, alles wat ze nodig hebben is aanwezig. Echt grandioos. Ook hierin zijn het weer de clubmensen die dit mogelijk maken. Het clubgebouw is recent onder handen genomen en we hebben twee nieuwe velden gekregen. De omstandigheden om te werken zijn geweldig. Welke vierdeklasser kan nu zeggen dat ze elke uitwedstrijd met de bus gaan? De jongens betalen ook een deel zelf mee, maar daardoor kunnen we na de wedstrijd ook nog even blijven bij de tegenstander en een drankje doen na afloop.”
“Die gezelligheid, die sfeer. We stralen in alles uit dat we echt iets willen bereiken dit seizoen. Natuurlijk houd ik ook nog mijn persoonlijke ambities erop na, dat lijkt me vrij logisch. Ik wil met de club Meteoor een stap vooruit en de club wil ook graag verder met mij na dit seizoen. Maar een club in een mooie divisie heb ik zeker niet uit mijn hoofd gezet voor de toekomst.”
Archieffoto: John Beckman