Home / slideshow / Lee als assistent aan de slag bij Oranje Onder 20
Ervin Lee

Lee als assistent aan de slag bij Oranje Onder 20

Ervin Lee gaat bij de KNVB aan de slag. De Amsterdamse voetbalcoach wordt bij Oranje Onder 20 assistent-trainer van Bert Konterman. “Het zijn jongens die net op de rand zitten om naar Jong Oranje te gaan. Redden ze het of haken ze af? We praten natuurlijk wel over een behoorlijk niveau, dus ik heb veel zin in mijn nieuwe klus”, stelt Lee.

De oud-profvoetballer van HFC Haarlem, Fortuna Sittard, AZ en Stormvogels Telstar kwam per toeval bij de Nederlandse voetbalbond terecht. “Bij de KNVB was een project gaande voor trainers in het betaalde voetbal om een dag mee te lopen met de KNVB en dat leek me erg leuk. Toevallig kende ik Martijn Reuser, bondscoach van Oranje Onder 16, goed, omdat hij een goede vriend van me is. Daarom nam ik zelf het initiatief om Martijn te bellen.” Het leek Lee interessant om te bekijken hoe het gaat met het trainen van spelers op een hoger niveau. “Martijn vond dat geen probleem en dus prikten we een datum.” Tijdens de twee meeloopdagen ontmoette hij Konterman, die hij nog uit zijn periode als speler kende. “Bert was toevallig assistent bij de Onder 16, maar eveneens trainer van de Onder 20. Nadat we een tijdje met elkaar spraken, vroeg hij of ik het leuk vond om een keer met zijn team mee te lopen. Dat wilde ik uiteraard heel graag. Toen kwam echter corona en lag het allemaal stil.”

Lee wilde de mooie kans echter niet aan zich voorbij laten gaan, en nam later weer contact met de KNVB op. “De KNVB liet vervolgens van zich horen. Ook Bert benaderde mij: hij wilde graag een gesprek met me aangaan. Hij nodigde mij uit bij hem thuis, waar we een uitstekend gesprek voerden. Uiteindelijk zijn we tot een overeenkomst gekomen en heeft Bert dit laten weten aan de bond.” Lee gaat zich de komende periode op verschillende onderdelen richten, zo is afgesproken. “Dan moet je denken aan het analyseren van duels en wedstrijdbesprekingen houden. De eerste wedstrijd (eind september, red.) zal Bert helemaal voor zijn rekening nemen, waardoor ik kan kijken hoe hij dat allemaal doet. Voor het volgende duel zal ik dan een analyse maken met de sterke en zwakke punten van de tegenstander, waarna ik uiteindelijk voor een groep kom te staan om een wedstrijdbespreking te houden. Natuurlijk zal het voor mij even wennen worden als assistent, omdat ik de afgelopen jaren steeds hoofdtrainer was van een team. Maar ik zie het als een extra uitdaging die ik graag aan ga. Ik ben de KNVB erg dankbaar voor de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen. Naast Bert geldt dit ook voor Art Langerer en Nico Jan Hoogma.”

De geboren Amsterdammer werkte de afgelopen jaren als trainer van achtereenvolgens de Surinaamse voetbalbond (assistent bij de Nationale ploeg), SV Huizen, SV Diemen en FC Volendam Onder 16. Die laatste club ruilde hij deze zomer in voor Zeeburgia Onder 16. “Laten we vooropstellen dat ik hartstikke blij ben om bij Zeeburgia aan de slag te gaan, want zo kan ik ook gewoon op het veld blijven staan. Het liefst wilde ik echter op BVO-niveau actief blijven. Alleen de meeste clubs zaten al vol”, reageert Lee op zijn nieuwe klus. “Daarom doe ik een stapje terug door bij Zeeburgia aan de slag te gaan. Ik heb bij de club aangegeven dat het wél mijn intentie is om zo snel mogelijk terug te gaan naar het betaald voetbal. Dat kan over een jaar zijn, maar ook over twee jaar.”

Mogelijk treedt zijn zoon Taye Lee op korte termijn in de voetsporen van zijn vader met een profloopbaan. De twintigjarige aanvallende middenvelder speelde vier jaar in de jeugdopleiding van FC Volendam, voor hij bij de Koninklijke HFC terechtkwam. Via het eerste elftal van de tweededivisionist hoopt hij op termijn weer terug te keren naar het profvoetbal.

Tekst: Jordi Smit
Foto: FC Volendam

Karamat Ali (Zeeburgia): “Onder 21 moet op termijn doorgroeien naar hoger spelende Zaterdag 1”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)