Leliveld schiet Swift langs WVHEDW naar bekerfinale

Zaterdag Hoofdklasser Swift heeft zich geplaatst voor de finale van de districtsbeker West I. De ploeg van Mark Evers trok in de Amsterdamse derby tegen WV-HEDW aan het langste eind: 0-1. In een matige wedstrijd, waarin beide ploegen met tien man eindigden, was Stef Leliveld met een rake knal vijf minuten voor tijd de matchwinner tegen de eersteklasser.

Zowel Evers als WV-trainer Kees Oostermeijer was het erover eens dat de derby een typische bekerwedstrijd was: veel strijd, een open wedstrijd, veel kansen, maar geen goed voetbal. WV-HEDW probeerde Swift in de openingsfase onder druk te zetten en wist hier zelfs een paar goede mogelijkheden mee te creëren. Richard Lynch had het vizier twee keer echter niet op scherp.

Yilmaz en Ribbens
Duel om de bal tussen Fidel Yilmaz (Swift) en Max Ribbens (WVHEDW). Foto: Paul Stoeltie

Namens de gasten kreeg Fabian Munsterman twee kansen. Eerst schoot hij een lage voorzet van Stef Leliveld hoog over en na een klein half uur tikte WV-doelman Mathijs Kuijper een schot van diezelfde Leliveld tegen de lat, waarna Munsterman in de rebound zijn kopbal in het zijnet zag belanden.

Dat was ook de grootste kans voor Swift in de eerste helft. De beste mogelijkheid voor de thuisploeg kwam pas in de blessuretijd. Een hoekschop van Mick van Moerkerk kwam terecht bij Ruben Loeve, die doelman Koen Verhoeff op de proef stelde met een lastige schuiver. Ook in de rebound kreeg WV-HEDW de bal er echter niet in.

Ruben Loeve (WVHEDW) probeert langs Fabian Munsterman (Swift) te komen. Foto Jan Vonk

Het duurde lang voordat de wedstrijd echt op gang kwam. Vlak na de hervatting ging WV-aanvoerder Ruben Loeve alleen op doelman Verhoeff af, omspeelde hem, maar zijn voorzet kon niet worden binnen gekopt door Cees Smaal. De spits van de thuisploeg moest na zeventig minuten met een rode kaart het veld verlaten, nadat hij voor een charge op Thijs Haselhoff zijn tweede gele kaart kreeg van scheidsrechter Roelof Luinge.

Ondanks het ondertal waren de betere kansen voor WV-HEDW. Na een combinatie met Mick van Moerkerk kon Tjeerd Meijer uithalen, maar zat Verhoeff er in de korte hoek nog goed bij. Ook een kopbal van Berend Schoute uit een hoekschop van Van Moerkerk werd door de sluitpost uit zijn doel gehouden.

Marc Baardman haalt Richard Lynch neer en moet deze overtreding met rood bekopen. Foto Jan Vonk

Tien minuten voor tijd moest ook Swift met tien man verder. Lynch ging op het doel van de gasten af en werd op de rand van het strafschopgebied onderuit gehaald door invaller Marc Baardman, die met rood kon vertrekken. De aansluitende vrije trap van Van Moerkerk was opnieuw een prooi voor Verhoeff. Het was uiteindelijk Swift dat verrassend vijf minuten voor tijd de score opende. Stef Leliveld maakte door een combinatie met Chelton Linger genoeg ruimte vrij voor een schot, hard via de onderkant van de lat in het net: 0-1.

Swift-doelman Koen Verhoeff wist zijn ploeg op de been te houden. Foto Jan Vonk

Wat WV-HEDW in de blessuretijd ook probeerde, de gelijkmaker zat er niet meer in. Het ontbrak de ploeg van oud-Swift-trainer Kees Oostermeijer aan een beetje geluk in de afronding en Koen Verhoeff hield zijn doel knap schoon. Zo kreeg Lynch een enorme mogelijkheid die hij in een druk strafschopgebied hoog over schoot. Swift hield stand en plaatste zich voor de finale van de districtsbeker, die op 21 mei gespeeld zal worden. De tegenstander wordt morgen (zondag) bekend: Topklasser Magreb ’90 of eersteklasser AFC ’34.

Maandag volgt een samenvatting en reacties van onze Wedstrijd van de Week.

Foto boven: Paul Stoeltie