Maak je voetbalvereniging veiliger met onderstaande tips

Voetbal is een van de populairste sporten ter wereld en ook Nederland kent een rijke voetbalcultuur. Miljoenen mensen kijken wekelijks naar de professionals en tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook veel voetbalverenigingen voor amateurs. 

Het is gezellig om samen met anderen te voetballen en tegelijkertijd is het ook leuk dat mensen een steentje bijdragen aan de plaatselijke voetbalvereniging. Veiligheid is dan echter wel belangrijk, want als er een ongeluk, of iets anders naars gaat gebeuren, dan is dat niet goed voor de reputatie. Maar hoe maak en houd je een voetbalvereniging veilig?

Het belang van goede sloten

In de eerste plaats is het belangrijk om inbraak te voorkomen en daarvoor moet je de nodige maatregelen nemen. Een goed alarmsysteem is dan sowieso noodzakelijk, maar soms wordt nog wel eens vergeten dat goede sloten ook van groot belang zijn. 

Als de huidige sloten niet meer goed functioneren, of ouderwets zijn, dan komen inbrekers gemakkelijker binnen zonder veel kabaal te veroorzaken. Maak je voetbalvereniging dus niet aantrekkelijk voor criminelen en laat je sloten checken en eventueel vervangen door Slotenmaker365-amsterdam.nl

Een goed arbobeleid is zeer relevant

De meeste amateurvoetbalverenigingen worden voor een groot deel bestuurd en gedragen door vrijwilligers. Ouders van leden die bijvoorbeeld de kantine beheren. Een vrijwilliger is officieel geen werknemer, maar dat wil niet zeggen dat een degelijk arbobeleid niet noodzakelijk is. Je wilt ongevallen natuurlijk ten alle tijden voorkomen en daarom is het belangrijk om een organisatie als sport-RI&E in te schakelen. 

Ze brengen de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een vereniging in kaart en op basis daarvan kunnen de verantwoordelijken voor de voetbalvereniging gepaste acties ondernemen. 

Registratiesystemen voor incidenten en gevaarlijke situaties 

Natuurlijk kunnen ongevallen en andere incidenten nooit helemaal voorkomen worden. Ook met goede preventie loop je nog altijd een risico. Is er een gevaarlijke situatie ontstaan of is er sprake van een ongeval of een ander incident? Dan is het goed om daar als voetbalvereniging van te leren en daarom is het relevant om een incident-registratiesysteem bij te houden. Met dit systeem kun je dan leren van de fouten, nieuwe veiligheidsmaatregelen nemen en ongevallen in de toekomst voorkomen. 

Goede communicatie

Het is ook relevant om goed te communiceren met alle leden van de vereniging. Dit gaat dan niet alleen om de mensen die er voetballen, maar tegelijkertijd ook de vrijwilligers en de bezoekers van voetbalwedstrijden. Bij goede communicatie kun je denken aan waarschuwingsborden, documenten en presentaties.

Een vertrouwenspersoon aanstellen

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij een voetbalvereniging. Inclusiviteit is, zeker in de huidige maatschappij, zeer relevant en als iemand zich niet op zijn gemak voelt, is het belangrijk dat die persoon zijn sores anoniem kan delen met een vertrouwenspersoon. Die kan op basis van de informatie dan bijvoorbeeld communiceren met trainers of bestuursleden en nadien gepaste maatregelen nemen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)