Home / Algemeen / Malcolm Esajas (AFC) overtuigd van zichzelf: “Ik weet wat ik kan”

Malcolm Esajas (AFC) overtuigd van zichzelf: “Ik weet wat ik kan”

Voor het eerst sinds zijn terugkeer op Sportpark Goed Genoeg mocht Malcolm Esajas aan de aftrap staan bij AFC. De 31-jarige aanvaller keerde afgelopen zomer na acht jaar terug in Amsterdam-Zuid en is op weg om weer ‘de oude Esajas’ te laten zien.

Aan zelfvertrouwen nog altijd geen gebrek. Hij mag dan wel een jaar zonder club hebben gezeten, zijn periode bij de Wooter Academy, om samen met andere profvoetballers fit te blijven, heeft hem fris gehouden. Tegen Jong Sparta (2-0 zege) kreeg Esajas voor het eerst een basisplaats toebedeeld, na een eerdere invalbeurt tegen Achilles’29. “De trainer (Ton du Chatinier, red.) kent mijn kwaliteiten. Dan moet je er direct staan. Ik weet wat ik kan, ik moet gewoon mijn ding doen.”

Zijn ‘ding’ definieert Esajas als ‘zijn agressieve, aantrekkelijke spel, met veel acties’. En met een snoeiharde vrije trap was de aanvaller ook trefzeker. Voorin vormde hij een spitsenkoppel met Eelke de Graaf: de fysieke kracht van De Graaf en de beweeglijkheid van Esajas waren een plaag voor de verdediging van Jong Sparta. “Ik heb wel een klik met Eelke. Op trainingen hebben we samengespeeld en je moet elkaars kwaliteiten leren kennen. Maar ik kan met iedereen in de aanval spelen.”

In het seizoen 2008/09 droeg de Amsterdammer ook het shirt van AFC. Daarna vertrok hij voor een carrière als profvoetballer naar MVV. Na vier seizoenen in Maastricht leidde de weg van Esajas hem vervolgens naar ADO Den Haag, RKC Waalwijk en FC Den Bosch. In de zomer van 2016 liep zijn contract af en zat hij zonder club. Tijdens de winterstop was een terugkeer bij AFC ook even ter sprake, maar kwam het niet rond. “Uiteindelijk ben ik hier vlak voor het eind van het seizoen gekomen om mee te trainen en daarna heb ik mijn keuze voor AFC gemaakt.”

Zijn terugkeer in Amsterdam-Zuid bevalt Esajas goed. “Ik voelde direct alle warmte en liefde van de spelers, technische staf en bestuursleden. Allemaal vertrouwde gezichten.” Nu is hij klaar om succes te behalen met de tweededivisionist en daar zijn bijdrage aan te leveren. “Als ik op mijn top ben, kan ik belangrijk zijn voor dit AFC. Maar het ligt niet alleen aan Malcolm Esajas. Het gaat om de hele groep. Ik heb mijn medespelers nodig om zelf een goed seizoen te kunnen draaien.”

Foto’s Richard Maertens