Victor van der Linde

OFC’er Victor van der Linde maakt seizoen af op derde niveau van Polen

Victor van der Linde maakt het seizoen af in Polen. De voormalig jeugdspeler van Ajax, Novara Calcio en Almere City is sinds het begin van het seizoen onderdeel van de selectie van OFC. Per toeval kwam hij deze maand terecht bij Concordia Elblag.

Een goede vriend belde Van der Linde eind februari op. De jongen aan de andere kant van de lijn speelde sinds het begin van het seizoen 2020/2021 op het Poolse derde niveau en hoorde van zijn zaakwaarnemer dat een club uit dezelfde competitie nog een middenvelder zocht. “Geheel toevallig bleek ik die zaakwaarnemer te kennen. Die komt namelijk als klant met regelmaat langs bij Voetbalshop Amsterdam-Oost, een winkel waar ik werk”, legt Van der Linde uit. “Met die klant heb ik altijd goed contact, waardoor ik direct vertrouwen had in de samenwerking.” De interesse bleek van Concordia Elblag te komen, dat de controlerende middenvelder graag voor vier maanden toevoegde aan de selectie. “OFC vond het geen probleem dat ik deze uitdaging aanging, waardoor ik besloot te gaan.” Van der Linde speelde inmiddels twee wedstrijden, waarin zijn ploeg vier punten behaalde. “Afgelopen zaterdag speelden we met 1-1 gelijk tegen GKS Pogoń Grodzisk, de koploper van de competitie. We zijn dus goed bezig.”

Van der Linde genoot een groot gedeelte van zijn jeugdopleiding bij Ajax, waardoor combinatievoetbal dicht bij hem ligt. In Elblag, waar de thuishaven van de vereniging staat, leert hij om te gaan met een compleet nieuwe stijl. “Ze zijn hier niet bepaald gewend om over de grond te spelen en te combineren. In plaats daarvan hanteren de clubs veelal de lange bal. De trainer verwacht van mij dat ik de bal bij mijn verdedigers ophaal en vervolgens de juiste pass geef. Dat gaat vooralsnog best aardig.” Van der Linde moet zich niet alleen aanpassen aan de speelstijl, ook de taal is een dingetje. “In Polen spreken de mensen weinig Engels. Als de trainer bijvoorbeeld zijn tactische bespreking houdt, dan begrijp ik daar natuurlijk niets van. Onze keeper legt het mij dan gelukkig uit. Ook als ik in de supermarkt een vraag stel, dan begrijpen de mensen het niet. Maar uiteindelijk red ik mezelf eruit.”

De afspraak met de clubs is dat Van der Linde een paar maanden in Polen blijft, waarna hij komende zomer terugkeert naar OFC om zich voor te bereiden op het seizoen 2021/2022. Stiekem hoopt hij echter op meer. “Het is voor mij absoluut geen straf om bij OFC terug te keren. Sterker nog, ik heb het uitstekend naar mijn zin bij die club. Aan de andere kant hoop ik natuurlijk dat ik de komende maanden bij clubs weet op te vallen en wellicht een mooie transfer in het buitenland krijg aangeboden.” Van der Linde heeft namelijk nog altijd de wens om op een mooi niveau terecht te komen. “Als jeugdspeler van Ajax had ik altijd de droom om Barcelona te halen, maar dat zit er natuurlijk niet meer in. Wel lijkt het me prachtig om bijvoorbeeld ooit met Legia Warschau in de Champions League te spelen. Voor nu is die stap veel te groot, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Concordia Elblag

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC