Onmachtig De Dijk verliest van Achilles Veen

Nadat De Dijk vorige week vertrouwen had getankt tegen Jodan Boys (nipte 4-3 nederlaag, red.) is de thuiswedstrijd tegen Achilles uit Veen voor De Dijk niet verlopen zoals gehoopt. Achilles Veen zegevierde zaterdagmiddag in Schellingwoude met 1-2. Het positieve dat De Dijk overhoudt aan de verloren middag is dat het de ploegen vanaf plek 11 in het vizier houdt. Het seizoen is nog jong, maar een bevrijdend puntje pakken zou de ploeg over het dode punt kunnen helpen.

Stugge ploeg

Met een gedegen organisatie maakte de formatie uit het Noord Brabantse Veen het De Dijk lastig. Op een winderig sportpark waren de eerste twintig minuten van beide kanten qua veldspel voorzichtig, het was vooral over en weer uitdelen van speldenprikjes in de buurt van het doel en beide teams schuwden de fysieke duels niet. Het was soms fel, hard en af en toe zelfs een tikkeltje gemeen. Op het randje provocerend. Beide ploegen trokken de benen niet terug.

Voorsprong

Waar De Dijk met individuele acties en enkele hoogstandjes probeerde in de buurt van het vijandelijke doel te komen, daar moest Achilles het hebben van collectieve inzet en vaak krampachtig positiespel. Het leek heel dichtbij overlevingsvoetbal. Na weer een overtreding, waarvoor scheidsrechter Lizzy van der Helm een gele kaart toonde aan Tim van Broekhoven die aan de noodrem trok op de rand van het strafschopgebied aan de rechterzijde, besloot Brian Groothuesheidkamp het erop te wagen. De bal werd met snelheid over keeper Rick van der Leest gedraaid bij de tweede paal. Daar stonden Arquinio Bel en Dihailey Darnley klaar om in te koppen. Tot ieder zijn verrassing viel de bal pardoes, rechtstreeks in de winkelhaak. Alles wat De Dijk liefhad sprong op om dit groots te vieren: een 1-0 voorsprong in de twintigste minuut.

Jong publiek

Aangemoedigd door het piepjonge en luidruchtige thuispubliek zette de Dijk door. Dat doorzetten leidde tot een enorme kans voor Dihailey Darnley in de 27e minuut; één op één kwam hij vanaf links oog in oog met van der Leest, maar miste jammerlijk. Hij verzuimde daarmee zijn team aan een comfortabele 2-0 te helpen.

Pijnlijk kwartier

Tot overmaat van ramp scoorde de uitploeg wel. André Teuling zag de tegenstander vijf minuten voor rust uit een hervatting op gelijke hoogte komen. En dat, terwijl Bel kort daarvoor met een geweldige actie op eigen kracht de verdediging van Achilles compleet dronken speelde. Alleen de afwerking strandde in schoonheid. In dezelfde minuut kreeg Rico Geeroms de bal via een corner uit de kluts prompt voor zijn voeten, met een gortdroge knal in de verre hoek wist hij Cle Vos De Mooij te verschalken: 1-1. Dat was al een domper van jewelste, aangezien De Dijk verdedigend nog niet echt in de problemen was gekomen. In de blessuretijd van de 1e helft wist Achilles nog één keer aan de aandacht op rechts te ontsnappen. Waar Vos de Mooij nog reddend kon handelen op het eerste gevaar, was hij op de tweede inzet van Jeroen Sterrenburg machteloos en zo zat het venijn in de staart: 1-2.

Verschillende gezichten

In de rust moest de aangeslagen Obed Kwofie in de kleedkamer achterblijven. Dat deed in de eerste instantie het spel geen goed. De Dijk blijft zich wat dat betreft te vaak presenteren als een ploeg met twee verschillende gezichten. Op het ene moment frivool aanvallend, vol overtuiging. Lef. Op het andere moment met hangen en wurgen overlevend of pijnlijk ten onder gaand, de benen soms zwaar van onzekerheid.

Rode kaart Daan Wensink

Dihailey Darnley weet zich de hele wedstrijd aan dat beeld te ontworstelen. Achilles had met drie man de handen vol aan deze snelheidsduivel met fluwelen techniek. Nadat hij zichzelf gelanceerd had vanuit het middenveld besluit Achilles Veen speler Daan Wensink wederom aan de noodrem te trekken, op de middenlijn. Een dwaze ‘aanslag’, waar maar één straf op kon staan: direct rood. In het flinke opstootje dat volgde kreeg Amir Riffi nog geel gepresenteerd van arbiter van der Helm. Coach van Achilles (en oud profvoetballer) Dennis van der Steen besloot in een 1-4-3-2 te gaan spelen en behield op die wijze zijn team zoveel als mogelijk in tact.

Frisse benen

Tegen tien man leek De Dijk het wel alsnog te redden. Maar, dat lukte niet. Sterker, met venijnige uitbraken waren de gasten uit Veen dichterbij de 1-3, dan De Dijk bij de 2-2. De Dijk zette natuurlijk wel aan, wisselde moegestreden spelers voor frisse benen, maar een echt slotoffensief bleef uit. Het oogde bijna machteloos. En in de wetenschap dat de ploeg het zoals vaker dit seizoen aan zichzelf te danken had. Met spelers als Obed Kwofie, Dihailey Darnley en Ruben van Dam in de basis, is er voldoende ruggengraat in de ploeg. Een punt om mee te beginnen zou de ploeg op het juiste spoor kunnen zetten.

Volgende week zaterdag 24 september moeten de Amsterdammers op bezoek in het verre Goes bij de gelijknamige club (14.30 uur) dat zich in de middenmoot heeft gesetteld. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag A

Tekst en foto: Harold van Ineveld

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)