Onzekerheid over financiële compensatie in de Eredivisie Vrouwen

Er bestaat nog onduidelijkheid bij de clubs uitkomend in de Eredivisie Vrouwen over de financiële vergoeding waar ze recht op hebben. Ook bij de vrouwen werd de competitie door de coronacrisis tussentijds stopgezet. De competitie wordt echter niet tot betaald voetbal gerekend, maar ook niet tot de amateurtak. Hierdoor heerst er onduidelijkheid bij de clubs. 

Clubs proberen hun begroting voor het volgende seizoen momenteel met eigen middelen rond te krijgen. Er gaat veel geld om in het mannenvoetbal, maar dat mag niet betekenen dat het vrouwenvoetbal over het hoofd wordt gezien. Door het kabinet is 110 miljoen euro toegezegd voor de breedtesport en er is gesproken over een vergoeding voor betaald voetbal in de eerste- en de eredivisie door de voorzitter van de KNVB. Hij sprak echter alleen over het mannenvoetbal. 

Het coronavirus heeft niet alleen financiële gevolgen, maar maakte het ook lastig om te trainen. Veel vrouwen in de competitie kunnen nog niet van het voetbal leven en hadden door het thuiswerken juist meer tijd om te trainen. Van binnen sporten met YouTube tot de rust opzoeken tijdens een rondje mountainbiken, er was wat creativiteit vereist. 

De Eredivisie Vrouwen is al in 2007 opgericht en kende de afgelopen jaren veel tegenslag. De competitie hoopt een nieuwe weg in te slaan met tv-contracten en een nieuwe sponsor. Dit maakt deel uit van het plan van de KNVB om de zichtbaarheid van het vrouwenvoetbal te vergroten. 

De ING wordt het eerste Nederlandse bedrijf dat twee seizoenen lang de Vrouwen Eredivisie gaat sponsoren. De aantrek van de sponsor leidt er onder andere toe dat Wartburgia met twee vrouwenteams start. Daarnaast krijgt de competitie een eigen website en social media-accounts, om fans meer bij het vrouwenvoetbal te betrekken. Iedere zondag zendt Fox Sports een wedstrijd live uit en ’s avonds brengt NOS Studio Sport een samenvatting. 

Veel clubs zijn uit de Eredivisie Vrouwen gestapt sinds de oprichting in 2007, omdat vrouwenvoetbal commercieel niet aantrekkelijk was. Lange tijd lukte het niet om serieuze sponsors aan te trekken en tot ver in het vorige seizoen was er onenigheid over het uitzenden van de wedstrijden. In juni 2020 sloten de KNVB en de Eredivisie Vrouwen een commercieel convenant met als doel om een uitzendpartner en een sponsor te vinden. Dit is, ondanks de coronacrisis, binnen een paar maanden tijd gelukt.  

Verschillende vrouwen keren terug naar Nederland om mee te spelen in de Eredivisie Vrouwen. Sari van Veenendaal maakt de transfer van Atlético Madrid naar PSV, keepster Mandy van den Berg switcht van de Primera Division naar de Vrouwen Eredivisie en Stefanie van der Gragt gaat weer voor Ajax spelen na twee jaar FC Barcelona. Door de professionalisering van de competitie, wordt het interessanter om hieraan mee te doen. 

Zo zegt Liza van der Most van Ajax dat veel meiden tegenwoordig een auto van de club hebben, het mogelijk is om een schoenencontract te krijgen en dat er een cao is. Dit zijn allemaal stappen in de goede richting.

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)