Home / slideshow / Oud-Zeeburgiaan Kammeraad actief op de Filipijnen: “Blij met de stap”

Oud-Zeeburgiaan Kammeraad actief op de Filipijnen: “Blij met de stap”

Quincy Kammeraad speelde jarenlang in de jeugd van Zeeburgia, maar besloot in januari de definitieve stap naar het buitenland te maken. Zijn uitstekende spel in het nationale team van de Filipijnen én goede contacten met bestuursleden binnen de Filipijnse club ADT FC zorgden ervoor dat hij een transfer afdwong. “Ik ben nog altijd blij met die stap”, vertelt de doelverdediger.

Uitdaging

Kammeraad maakte al op jonge leeftijd een turbulente clubloopbaan mee. Zo maakte hij een jaar deel uit van de jeugdafdeling van AZ. Het jaar erop was hij actief voor de jeugdafdeling van FC Volendam, maar in de zomer van 2016 keerde hij terug naar zijn vertrouwde Zeeburgia. Een half jaar later ging hij opnieuw voor zijn kans bij het Filipijnse Global Cebu FC, maar ook dat werd niet wat hij ervan hoopte.

Toen hij deze winter wederom een kans kreeg om zich op professioneel niveau te bewijzen, twijfelde hij geen moment. “Ik ben terechtgekomen bij een nieuwe club die pas dit seizoen is opgericht. Het team bestaat dan ook uit allemaal nieuwe, buitenlandse spelers die deze club zien als een opstapje naar een betere Aziatische club. Iedereen heeft dan ook de drang om zich de komende periode te bewijzen.”

De keeper, die zowel een Filipijnse als Nederlandse ouder heeft, ervoer de eerste maanden als zwaar. “Hoewel ik al een tijdje deel uitmaak van het nationale elftal van het land, was ik niet gewend om zoveel keer per week te trainen. Bij Zeeburgia was ik gewend om drie keer per week op het trainingsveld te verschijnen en daarnaast nog een wedstrijd te spelen. Hier op de Filipijnen is dat zes keer per week en een duel. Mensen denken dat ik hier vakantie vier, maar dat is zeker niet het geval”, merkt Kammeraad op.

Lockdown

De komende periode kan Kammeraad zich nog niet bewijzen, want ook op de Filipijnen is een lockdown afgeroepen. Daardoor gaat de competitie, die over een heel kalenderjaar wordt gespeeld, hoe dan ook worden verschoven. “Half maart hadden we hier op vrijdag een training en zouden we elkaar op zaterdag weer zien, maar we kregen vrijdagavond plotseling een WhatsApp-bericht dat alles de komende tijd zal stilliggen. De president had dit even daarvoor uitgeroepen.”

“Sindsdien ligt het land hier volledig plat”, legt Kammeraad de huidige toestand uit. “De datum werd eerst vastgesteld op 18 april, maar inmiddels zijn de maatregelen verlengd tot eind mei. Onze competitie begint altijd begin mei, dus ik verwacht dat we dit najaar vaker doordeweeks gaan voetballen om de achterstand in te halen. Laten we hopen dat het voetbal snel weer van start gaat, want ik mis het enorm. Af en toe doe ik daarom een potje FIFA om niet helemaal zonder te zitten”, vertelt hij lachend.

Ambities

Kammeraad moet dus nog even wachten tot hij zijn kwaliteiten aan de buitenwereld kan tonen. Wat verwacht de doelman eigenlijk van dit seizoen? “Ik heb voor mezelf gesteld dat ik minimaal 25 procent van de wedstrijden wil spelen. Natuurlijk is de doelstelling om elk duel in het basiselftal te staan, maar dat is natuurlijk niet altijd gelijk mogelijk. Als ik één op de vier wedstrijden mag spelen, ben ik dan ook tevreden.”

De 19-jarige sluitpost hoopt zich de komende seizoenen voldoende te kunnen bewijzen om de stap naar een grotere club te zetten. “De doelstelling van al mijn teamgenoten is om over een paar jaar een mooie stap naar het buitenland te zetten, dus dat is eveneens mijn doel. Ik ga aankomend seizoen hard mijn best doen om het beste van mezelf te laten zien, zodat ik in de toekomst voor een mooie club kan uitkomen”, aldus Kammeraad.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Instagram Quincy Kammeraad

Quincy Kammeraad mee op trainingskamp met Filipijnen O23

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)