Poppe Tony’s (Ajax) tweede van de wereld op Neymar’s five-a-side

Zeven spelers van zaterdag Hoofdklasser Ajax zijn in Brazilië tweede geworden op het Neymar’s five-a-side toernooi. The Poppe Tony’s, bestaande uit Glenn van Zoolingen, Reda Kharchouch, Roy Deken, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso, Dirk Roelofsen en ‘bondscoach/aanvoerder’ Joost Heij, verloor in de finale van het gastland Brazilië.

“Het was echt fantastisch. Maar helaas stond niemand ons op te wachten op Schiphol, wat je bij Wales of IJsland zag”, lacht Heij bij thuiskomst. “Geen rondvaart door de grachten, maar we hebben er wel echt van genoten. De hele trip werd uitstekend verzorgd. En als je tweede van de wereld wordt, met in totaal zo’n 11.000 deelnemende teams, is dat toch wel een prestatie op zich.”

Nadat de nationale finales een maand geleden werden gewonnen, mochten de Ajacieden zich opmaken voor de trip naar Brazilië. Het toernooi begon op vrijdag met de poulefase. Daar gingen de Nederlanders makkelijk doorheen ten koste van India, Polen en Roemenië. Een dag later begon de knock-outronde met een krappe 1-0 zege op Italië. “Daarna kwamen we in een flow. Vervolgens rolden we Mauritius (5-0), Bulgarije (5-1) en in de halve finale Albanië (5-0) op. In de finale stond het lastige Brazilië te wachten.”

Poppe Tonys

Vlak voor de finale tegen het thuisland liet Neymar zijn gezicht zien op zijn eigen voetbalcomplex, middenin de favela’s van Praia Grande. “Je kan je bijna niet voorstellen wat voor een grootheid hij daar is. Wij hadden een aantal Barca-fans in ons team en die waren echt ondersteboven. Ook waren toeschouwers aan het huilen toen hij het veld op kwam. Hij begroette ons en vervolgens mocht ik als aanvoerder de aftrap verrichten met Neymar. Fantastisch was dat.”

De finale tegen het thuisland Brazilië was verdeeld in twee wedstrijden. “Er waren echt een stuk of 1500 toeschouwers, mooi om zoiets mee te maken. Door een aantal deelnemende teams werden wij toch wel als favoriet gezien.” In het eerste deel lieten de Nederlanders de kans op de overwinning liggen door een strafschop te missen (1-1) en in de tweede wedstrijd ging het hard, in het nadeel van The Poppe Tony’s. Na een vroege achterstand werd uiteindelijk met 5-0 verloren.

Nederland Brazilie en Neymar

Toch kon Heij het snel relativeren. “De winnaar van het toernooi mag vijf dagen naar Barcelona en een speciale ontmoeting met Neymar. De Brazilianen hebben het al moeilijk, dus dit gunnen wij hun ook wel. Wij gaan toch met de groep nog een keer naar Barcelona toe. Voor ons was het geweldig, ondanks die verloren finale. We hebben met z’n allen genoten, een heel hoog niveau gehaald en na afloop werd Reda (Kharchouch, red.) zelfs nog verkozen tot ‘Speler van het Toernooi’.”

“De trip klopte helemaal. We hadden een hotel recht aan het strand, de hele trip was all inclusive en tussen de sportieve successen door hebben we nog genoeg tijd voor onszelf gehad.” Inmiddels gaat de blik alvast uit naar volgend jaar. “Dit was de eerste editie en reken er maar op dat wij er volgend jaar weer bij zijn als het doorgaat. Maar dan zullen we waarschijnlijk wel een beetje doorselecteren”, grapt Heij.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)