SDZ: De jeugd als basis

Waar veel Amsterdamse clubs in verval dreigen te raken en kampen met teruglopende ledenaantallen, is er ook een club waar het tegenovergestelde plaatsvindt. Op een steenworp van het Westerpark is er bij AVV-SDZ (Amsterdamse Voetbal Vereniging Samenspel Doet Zegevieren) volop ontwikkeling en kan men de toename van nieuwe leden nauwelijks aan. Het geheim: De jeugd als basis en een echte Amsterdamse sfeer.

Om wat meer achter het geheim te komen van deze bloeiende club, sprak HAV met Paul Tang, nu 7 jaar verbonden aan de club en momenteel voorzitter. We vroegen hem naar de stand van zaken.

“Op dit moment hebben we 900 leden en 250 aspirant-leden. We hebben de beschikking over 3 volwaardige velden en een half veldje, vandaar dat we ook doordeweeks voetballen. Zo is er de Mickey Mouse competitie en de Voetbalspeeltuin voor de allerkleinsten. In het weekend speelt de andere jeugd, de senioren en houden we ruimte voor het damesvoetbal, waar we het liefst in iedere leeftijdscategorie twee elftallen zouden hebben. Natuurlijk kijken we vooruit en moeten er uiteindelijk velden bij komen, maar dat is een langlopend proces met stadsdelen en bestemmingsplannen.”

Veel activiteit op een kleine ruimte dus, in een buurt waar de bevolking gemengd is. Hoe is de sfeer binnen de club?

‘SDZ wil een buurtvereniging zijn met betrokken leden. Ons ledenbestand kent nog een echte Amsterdamse kern, met Jordanezen, mensen uit de Spaardammerbuurt, Nieuwmarktbuurt en Prinseneiland. Daarnaast hebben we aanloop vanuit Bos en Lommer, waar de bevolking een wat meer allochtone achtergrond heeft. Dit gaat prima samen en zo moet het ook zijn. We zijn een afspiegeling van de buurt. Daarom hopen we ook nog een paar goede sponsors te vinden die hier belang aan hechten.”

Met de jeugd zit het dus wel goed, maar zijn er ook ambities met de senioren?

“Natuurlijk wil je uiteindelijk met de club wat hogerop komen. Met de jeugd als basis hopen wij dat er een doorstroom komt naar de senioren. Betrokkenheid blijft hierbij wel belangrijk. Zo trainen de spelers van het eerste team nu de jeugd, iets waar wij veel waarde aan hechten. Maar goed, één of twee klassen hoger zou voor de senioren mooi zijn.”

Bij veel clubs wordt er geklaagd over het gebrek aan vrijwilligers om taken te verrichten binnen de club. Hoe zit dat bij jullie?
“Veel ouders zijn erg betrokken bij de jeugd en draaien daarin mee. Wij stellen niets verplicht, maar verwachten wel dat de mensen meehelpen. Een beetje druk hierop uitoefenen kan geen kwaad, maar nogmaals, zonder verplichting.”

Hiermee bewijst SDZ dat het wel degelijk mogelijk is om een levendige club te hebben. De jeugd in Amsterdam houdt nog steeds van voetbal en met goede begeleiding moet dat ook weer talenten opleveren voor de senioren.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
SDZ