Sergio Rigters pakt na lange schorsing de draad weer op bij Germaan/De Eland

Het voelt als herboren. Na een schorsing van twee jaar en vervolgens een periode voetballen op een lager pitje keert Sergio Rigters komend seizoen weer terug in een eerste elftal. De 37-jarige verdediger wil bij vierdeklasser Germaan/De Eland bewijzen dat hij het niveau nog steeds aankan.

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zo kijkt Rigters terug op 2 december 2012. Terwijl in Almere grensrechter Richard Nieuwenhuizen door spelers van Nieuw Sloten dodelijk werd verwond, vond in Haarlem bij de wedstrijd Onze Gezellen – Sporting Martinus een onschuldig opstootje plaats tussen Rigters en de grensrechter van de gasten. De scheidsrechter gaf aan het voorval niet te hebben gezien, maar Rigters werd desondanks voor drie jaar (waarvan één jaar voorwaardelijk) geschorst. “Hartstikke onterecht. Ik had beeldmateriaal, bewijzen van teamgenoten en toch kwam de KNVB met deze zware straf”, zegt de verdediger vier jaar later. “Ik denk dat ze de straf vanwege Nieuwenhuizen zo zwaar hebben laten wegen..”

Het opstootje van Sergio Rigters (rechts). Foto: Martinianen

Van opgeven wilde hij echter nog niet weten. Rigters bleef serieus met zijn sport bezig, bezocht veel wedstrijden en wanneer zijn oude ploeggenoten op het veld stonden, was hij actief in de sportschool om zijn conditie op peil te houden. “Op die manier kon ik bezig blijven.” Na zijn schorsing ging hij met familieleden voetballen in de 35+ van TOB, voor de gezelligheid. Toch bleef het kriebelen. Zijn neefje Virgil Esajas besloot naar Germaan/De Eland te gaan en op die manier kwam ook Rigters ter sprake. “Ik ken de trainer (Dave Seegers, red.) nog uit zijn tijd bij CTO’70. Wij hebben er vaak tegen gespeeld en ik ben ook een paar keer komen kijken.” Er bleek nog een plek vrij te zijn voor de verdediger.

Ondanks zijn ervaring en leeftijd vindt Rigters de overstap naar Germaan/De Eland ‘spannend’. “Het voelt een beetje als mijn tweede jeugd, herboren. Ik weet dat ik het niveau makkelijk aan kan en dat ga ik bewijzen ook. Ik heb altijd geloof in mijzelf gehouden. Bovendien heeft mijn leeftijd geen grenzen.” Rigters wil immers nog jaren doorgaan. Het woord ‘stoppen’ is nog niet in hem opgekomen, zelfs niet tijdens de schorsing. “Mijn vader van 67 voetbalt ook nog altijd in Suriname. Als hij het kan, moet ik het ook kunnen.”

Foto boven: Ron Baltus